Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Ren Hongbin, Çin'in art arda 12 yıl boyunca ASEAN'ın en büyük ticaret ortağı olmaya devam ettiğini söyledi. 2020'de ASEAN da Çin'in en büyük ticaret ortağı oldu. Ren Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, bu yılın ilk yarısında Çin ile ASEAN arasındaki ikili ticaretin güçlü bir biçimde genişlemeye devam ettiğini ve yıllık bazda yüzde 38,2 büyüme kaydettiğini söyledi.

Yatırım cephesinde ise ASEAN imalat, tarım, altyapı, yüksek teknoloji, dijital ekonomi ve yeşil ekonomi gibi sektörlerde gelişen işbirliği ile Çin'in en büyük dış yatırım destinasyonlarından ve doğrudan yabancı yatırım kaynaklarından biri haline geldi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Çin ile ASEAN arasındaki karşılıklı yatırım Haziran 2021 itibarıyla 310 milyar ABD dolarını aşarken, Çinli işletmelerin ASEAN ülkelerindeki proje sözleşmelerinden elde ettiği gelir 350 milyar ABD dolarına yaklaştı. Ren, ileriye bakıldığında, Çin'in ASEAN ile ekonomik ve ticari bağları aktif olarak geliştireceğini, Kovid-19 pandemisine karşı işbirliğini artırarak Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasının uygulanmasını birlikte ilerleteceğini söyledi.

18. Çin-ASEAN Fuarı ve Çin-ASEAN İş ve Yatırım Zirvesi, 10-13 Eylül tarihleri arasında Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin merkezi Nanning'de gerçekleştirilecek. Guangxi Vali Yardımcısı Liu Hongwu'ya göre, Kuşak ve Yol boyunca daha fazla ülke ve işletmenin davet edildiği, 124 bin metrekarelik sergi alanına sahip bu yılki fuarda, RCEP üyeleri için özel bir alan oluşturulacak.

Editör: İRFAN KARSLI