Dünya

Çin-ASEAN ticareti 30 yılda yıllık yüzde 16,5 büyüdü

Gümrük Genel İdaresi'ne göre bu büyüme oranı, Çin'in aynı dönemdeki dış ticaretinin yıllık ortalama büyüme oranından yüzde 3,4 puan daha yüksek. Çin'in ASEAN'a mekanik ve elek...

Abone Ol

Gümrük Genel İdaresi'ne göre bu büyüme oranı, Çin'in aynı dönemdeki dış ticaretinin yıllık ortalama büyüme oranından yüzde 3,4 puan daha yüksek. Çin'in ASEAN'a mekanik ve elektrikli ürün ihracatının oranı 1993'teki yüzde 28,9'dan 2020'de yüzde 53,3'e yükselirken, Çin'den ASEAN'a cep telefonu, gemi ve otomobil ihracatı da arttı.

Çin'in ASEAN'dan mekanik ve elektrikli ürün ithalatının oranı ise 1993'teki yüzde 11,1'den 2020'de yüzde 52,7'ye yükselirken, ASEAN'dan tarım ürünlerinin, kauçuk, petrol ve diğer ürünlerin ithalatı da hızla arttı. Çin ve ASEAN arasında 1991'de diyalog kurularak ilişkilerin başlamasından bu yana gelişen iş ortamı, karşılıklı ticareti kolaylaştırdı.

GAC Sözcüsü Li Kuiwen, Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi'nin kurulmasından bu yana Çin gümrüklerinin, menşe kurallarını iyileştirmek için ASEAN ile müzakereleri tamamlamaya önayak olduğunu, bunları sorunsuz bir şekilde uyguladığını ve ayrıca dış ticaret işletmelerine de tarife indirimlerinden tam olarak yararlanmaları için yardımcı olduğunu söyledi. Li, Çin ve ASEAN'ın ticarette birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu ve bu nedenle dikkate değer işbirliği potansiyellerine sahip olduğunu belirtti.