Dünya

Çin art arda 11 yıldır dünyanın en büyük üretim merkezi olmaya devam ediyor

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Xiao Yaqing, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'de katma değerli sanayi üretiminin son beş yılda 23,5 trilyon yuandan (yaklaşık 3,...

Abone Ol

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Xiao Yaqing, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'de katma değerli sanayi üretiminin son beş yılda 23,5 trilyon yuandan (yaklaşık 3,63 trilyon ABD doları) 31,3 trilyon yuana çıktığını belirtti.

Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın verilerine göre, 13. Beş Yıllık Plan (2016-2020) döneminde, Çin'in yüksek teknolojili üretim sektöründen elde edilen katma değerli üretimin ortalama büyüme oranı, toplam sanayi üretimindeki oranın yüzde 4,9 puan üstüne çıkarak yüzde 10,4'e ulaştı.

Bilgi aktarımı ile yazılım ve bilgi teknolojileri hizmet sektörleri, bu dönemde kayda değer gelişme kaydetti. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Xiao, bu sektörlerin katma değerli sanayi üretiminin 1,8 trilyon yuandan 3,8 trilyon yuana yükseldiğini ve gayri safi yurtiçi hasıla oranının yüzde 2,5'ten yüzde 3,7'ye çıktığını bildirdi.

Veriler, 2020 yılı sonunda Çin'de sabit genişbant hane halkı penetrasyonunun yüzde 96'ya ulaştığını, mobil genişbant penetrasyon oranının ise yüzde 108 gerçekleştiğini gösterdi. Bakanlığa göre, Çin, 5G'nin yaygınlaşması bakımından geçen yılın sonuna kadar 200 milyonu aşan ağa bağlı mobil terminalli, toplam 718.000 5G baz istasyonu kurdu.