Çin

Çin araştırma gemisi: Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e ait gemiler tarafından taciz edildik

Abone Ol

SANSHA, 25 Eylül (Xinhua) -- Filipinler'e ait askeri bir sürat gambotu ve sahil güvenlik gemisi, Güney Çin Denizi'nde bilimsel araştırma yürüten Çin'e ait bir araştırma gemisine yaklaşarak tacizde bulundu. Çin gemisi Haiyang Dizhi 12'deki (Okyanus Jeolojisi 12) personelin verdiği bilgilere göre Filipinler'e ait sürat gambotu Salı sabahı erken saatlerde Çin gemisine yaklaştı ve geminin etrafında zikzaklar çizerek geminin normal araştırma faaliyetlerini aksattı.

Personele göre, daha sonra da Filipinler sahil güvenliğine ait 4411 numaralı gemi, kötü niyetle Çin araştırma gemisinin önünden geçerek deniz çarpışmalarını önlemeye yönelik uluslararası kuralları ihlal etti ve Çin gemisinin ve faaliyetlerinin güvenliğini ciddi şekilde zedeledi. Çin araştırma gemisinin kaptanına göre bu, bilimsel araştırma misyonunun başlamasından bu yana Filipinler'in Çin araştırma gemilerini yönelik ikinci tacizi.

Daha önce de borda numarası 298 olan Filipinler'e ait bir geminin, pruvasındaki ismi kasıtlı olarak örtüp ışıklarını ve otomatik tanımlama sistemini kapatarak gece vakti yüksek hızla yaklaşık 300 metre mesafeden Çin araştırma gemisinin önünden geçtiğini hatırlatan kaptan, Filipinler'e ait geminin yol vermek için dümen kırmadığını, Çin gemisinden gelen telsiz iletişimine yanıt vermediğini ve navigasyon güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti. Çin'in bilimsel araştırma misyonunun barışçıl amaçları olduğunu ve insanlığın okyanusla ilgili bilimsel bilgisini zenginleştirmeyi hedeflediğini kaydeden araştırma görevinin baş bilim insanı, görev sırasında bilimsel ve uygun yöntem ve araçların kullanıldığını vurguladı.

Görevin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin denizde bilimsel araştırma yapılmasına ilişkin 240. maddesinde belirtilen genel ilkelere uygun olduğuna dikkat çeken bilim insanı, görevin hem meşru hem de yasal olduğunu söyledi. Çin Ulusal Güney Çin Denizi Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olan Ding Duo, Çin'in söz konusu sularda yürüttüğü bilimsel araştırma faaliyetlerinin, Çin'in Nansha Qundao adaları üzerindeki karasuları egemenliğine ve bu bağlamda sahip olunan deniz haklarına dayandığını belirtti.

Ding, Çin'in söz konusu faaliyetlerinin, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası yasalar tarafından kıyı ülkelerine tanınan haklar kullanılarak yürütüldüğünü ifade etti. Ding, diğer ülkelerin araştırma kurumlarının Güney Çin Denizi'nde Çin ile ortaklaşa bilimsel araştırma faaliyetleri yürütmesinin, denizcilik alanında tatbiki işbirliğini artırmasının ve Güney Çin Denizi'nde barış, istikrar, bölgesel kalkınma ve refah için elverişli koşullar yaratmasının Çin tarafından memnuniyetle karşılandığını sözlerine ekledi.