Enerji tasarruflu karbon fiber metro treni Çin'de tanıtıldı Enerji tasarruflu karbon fiber metro treni Çin'de tanıtıldı

BEİJİNG, 26 Ocak (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Taiwan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, Taiwan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin Taiwan Boğazı'nın iki yakasının "birbirine tabi olmadığı" şeklindeki açıklamalarına sert tepki göstererek Lai'nin bu sözlerinin tipik bir "Taiwan bağımsızlığı safsatası" olduğunu söyledi.
Zhu Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, Lai'nin kısa süre önce TIME dergisine verdiği söyleşiyle ilgili bir soru üzerine söz konusu açıklamayı yaptı.

Anakara ve Taiwan'ın tek ve aynı Çin'e ait olduğunu ve Taiwan'ın Çin'in bir parçası olduğunu kaydeden Zhu, bu gerçeğin değiştirilemez olduğunu ve asla değişmeyeceğini belirtti. Sözcü, Lai'nin açıklamalarının hem yanlış olduğunu hem de tarihi ve hukuki gerçeklerden yoksun olduğunu ve sadece kendi ayrılıkçı niyetlerini ortaya koymaya yaradığını belirtti. Taiwan Boğazı'nın iki yakası arasındaki etkileşim ve işbirliğine değinen Zhu, anakaranın her zaman 1992 Mutabakatı temelinde Boğaz'ın iki yakası arasındaki diyalog ve istişareyi destekleyip teşvik ettiğini, böylelikle Taiwan Boğazı'nın iki yakası arasındaki etkileşim ve işbirliğini aktif şekilde artırdığını vurguladı.

Zhu, "Taiwan Boğazı'nın iki yakası arasındaki iletişimi engelleyen temel neden, Demokratik İlerleme Partisi yetkililerinin 'Taiwan'ın bağımsızlığına' yönelik ayrılıkçı duruşa inatla bağlı kalıp 1992 Mutabakatı'nı kabul etmeyi reddetmeleridir" dedi Sözcü, Lai'nin halkın refahını ve Boğaz'ın her iki yakasında da barış ve ortak refahın hakim olduğu bir geleceği teşvik ettiğini iddia etmesine karşın, sık sık "iki devlet" teorisini savunarak Boğaz'ın iki yakası arasındaki cepheleşmeyi körüklediğini ve ayrılıkçı planlar peşinde koştuğunu sözlerine ekledi. Zhou, "Bu hamlelere göz yummak Taiwan soydaşları için şüphesiz ki büyük felaketlere yol açacak" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay