Çin

Çin-Afrika Liderler Diyaloğu: Çin, Afrika'nın bölgesel ekonomik entegrasyonunu teşvik etmeye kararlı

Abone Ol

JOHANNESBURG, 25 Ağustos (Xinhua) -- Perşembe günü Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen Çin-Afrika Liderler Diyaloğu sonrasında ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklamada Çin'in, Afrika içinde ticareti güçlendirip entegrasyonunu sağlayarak, yatırımı teşvik ederek ve değer zincirlerinin gelişimini kolaylaştırarak Afrika'nın bölgesel ekonomik entegrasyonunu teşvik etmeye kararlı olduğu belirtildi.

Açıklamada Afrika tarafının, çok taraflılığın güçlendirilmesini desteklemek üzere Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'ni öneren Çin'i takdir ettiği ve Çin ile Afrika'nın kalkınmasının dünyada barış ve kalkınma için daha fazla fırsat yaratacağına inandığı ifade edildi. Açıklamaya göre Çin-Afrika işbirliğini üst seviyelere çıkarmak üzere her iki taraf da Çin-Afrika yüksek kaliteli Kuşak ve Yol işbirliği ile Afrika Birliği'nin 2063 Gündemi ve Afrika ülkelerinin ulusal kalkınma stratejileri arasında sinerji oluşturmaya devam edecek.
Her iki tarafın, Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) kurumsal inşasını daha da ilerletmeye yönelik kararlılıklarını yeniden teyit ettiği dile getirildi.

Ayrıca her iki tarafın Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması'nın amaç ve ilkelerine güçlü bağlılıklarını ve birbirlerinin toprak bütünlüğü, egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarının korunmasına sarsılmaz desteklerini yeniden teyit ettiği belirtildi. Açıklamada Çin tarafının Afrika ülkelerini kendi ulusal koşullarına uygun kalkınma yolları arama konusunda desteklediği, Afrika tarafının da tek Çin politikasına sıkı bağlılığını yinelediği ifade edildi. Açıklamaya göre Çin ve Afrika, kıtadaki güvenlik sorunları ve tehditlerin üzerine gidilmesine yönelik güçlü bir normatif çerçeve olan Afrika Barış ve Güvenlik Mimarisi'nin önemini vurguladı. Çin tarafının, Rusya-Ukrayna çatışmasını sonlandırmaya yönelik Afrika liderlerinin üstlendiği olumlu ve yapıcı girişimini memnuniyetle karşıladığının dile getirildiği açıklamada, her iki tarafın güven oluşturmak üzere diyalog ve görüşmelerin artırılması ve savaşın tarafları arasında diyalog kurulmasına olanak sağlayan bir ortamın yaratılması çağrısı yaptığı vurgulandı.