Çin

Çin: ABD'nin Gazze'deki askeri operasyonları durdurması için İsrail'e baskı yapmasını istiyoruz

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 17 Eylül (Xinhua) -- Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarını bir an önce durdurmaya zorlamak üzere ABD'yi somut adımlar atmaya çağırdı. Geng söz konusu çağrıyı Pazartesi günü Filistin sorunu da dahil olmak üzere Ortadoğu'daki duruma ilişkin düzenlenen BM Güvenlik Konseyi bilgilendirme toplantısında yaptı.

Geng, "ABD'yi sorumlu bir tutum takınmaya, İsrail üzerindeki büyük nüfuzunu kullanmaya ve uzun süredir acı çeken Filistin halkına yaşama tutunma şansı vermek için İsrail'i konseyin kararlarında talep edildiği üzere askeri operasyonlarını bir an önce durdurmaya zorlayacak somut adımlar atmaya çağırıyoruz" dedi. Geng, ateşkes ve ölümlere son verilmesi için geçen yıl yapılan güçlü uluslararası ortak çağrılara rağmen İsrail'in Gazze'de 41.000'den fazla Filistinli sivilin ölümüne yol açan askeri operasyonlarını durdurmadığını belirtti. Geng, "Bu endişe verici bir durum.

İnanılır gibi değil" ifadelerini kullandı. Yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, ABD'nin engellemeleri olmasaydı BM Güvenlik Konseyi'nin çatışmaların başlamasından kısa süre sonra gündeme getirilen ateşkes kararının kabul edilmiş olabileceğini belirten Geng, ABD'nin tek tarafı koruma ısrarından vazgeçmiş olması halindeyse konseyin birçok kararının reddedilmemiş ve hiçe sayılmamış olacağını vurguladı. Geng, "Çin, savaşın yol açtığı yangını sona erdirmek, insani felaketi hafifletmek ve bölgeye mümkün olan en kısa sürede barış getirmek için BM Güvenlik Konseyi tarafından atılacak adımları desteklemektedir" dedi.