Çin

Çin: ABD'nin Çin yapımı bağlantılı araçlara yasak getirme girişimine şiddetle karşıyız

Abone Ol

BEİJİNG, 26 Eylül (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin Çin yapımı bağlantılı araçların yanı sıra bu araçlardaki yazılım ve donanımın ABD'de kullanılmasına kısıtlama getirme önerisine şiddetle karşı çıktıklarını söyledi. Ticaret Bakanlığı sözcüsü, söz konusu açıklamayı Çarşamba günü konuya ilişkin soru üzerine yaptı. Sözcü, ABD'nin önerisinin ulusal güvenlik bahanesiyle Çin yapımı bağlantılı araçları karaladığını vurguladı.

Sözcü, önerinin gümrük vergisi artışları, satın alım kısıtlamaları ve ayrımcı sübvansiyon politikaları gibi ABD'nin son yıllarda Çin yapımı otomobilleri hedef alan eylemlerinden biri olduğunu belirtti. Önerinin hiçbir olgusal temeli bulunmadığını, piyasa ekonomisi ve adil rekabet ilkelerini ihlal ettiğini ve tipik bir korumacılık eylemi olduğunu kaydeden sözcü, söz konusu hamlenin bağlantılı araçlar konusunda Çin-ABD işbirliğini ciddi şekilde etkileyeceği, küresel otomotiv sanayi ve tedarik zincirlerini bozacağı ve ABD'li tüketicilerin çıkarlarına zarar vereceği uyarısında bulundu.

Sözcü, önerinin işletmeler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğine müdahale etmek için hükümet gücünün kullanıldığı piyasa dışı bir uygulama olduğunu ve ekonomik zorlama teşkil ettiğini ifade etti. Sözcü, "ABD'den ulusal güvenlik kavramını genele yayma şeklindeki bu yanlış uygulamaya son vermesini, söz konusu kısıtlamaları derhal kaldırmasını ve Çinli şirketlere yönelik mantıksız baskılarına son vermesini istiyoruz" dedi. Sözcü, Çin'in şirketlerinin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla korumak üzere gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.