Çin Başbakan Yardımcısı Kırgız mevkidaşı ile Beijing'de görüştü Çin Başbakan Yardımcısı Kırgız mevkidaşı ile Beijing'de görüştü

BEİJİNG, 23 Ağustos (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin Xizang'la ilgili konularda Çin'e verdiği sözleri tutması ve Dalay Lama'nın ABD'de bölücü siyasi faaliyetlere girmesine izin vermemesi ve kendisiyle hiçbir şekilde irtibata geçmemesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada üst düzey ABD'li yetkililerin Çarşamba günü Dalay Lama ile bir araya geldiği belirtilmişti. Mao Perşembe günkü olağan basın toplantısında konuyla ilgili bir soruya yanıt verirken 14. Dalay Lama'nın ne sadece dini bir figür ne de şiddete başvurmayan ve barış yanlısı bir kişi olduğunun iyi bilindiğini belirtti. Sözcü, Dalay Lama'nın din kisvesi altında Çin karşıtı bölücü faaliyetlere girişen bir siyasi sürgün olduğunu vurguladı. Dalay Lama'nın ülkelere herhangi bir bahaneyle ziyaret gerçekleştirmesine izin verilmesine şiddetle karşı olduklarını ve ülkelerin hükümet yetkililerinin herhangi bir biçimde kendisiyle görüşmesine güçlü şekilde karşı çıktıklarını kaydeden Mao, Çin'in konuya ilişkin ABD'ye diplomatik girişimde bulunduğunu ifade etti.

ABD tarafından sözde "Tibet Meseleleri Özel Koordinatörü" atanmasının, Çin'in içişlerine müdahale anlamına geldiğini vurgulayan Mao, Çin'in bu durumu asla kabul etmeyeceğini söyledi. Mao, "ABD'yi Xizang'la ilgili konuların ciddiyetini tam olarak anlamaya, Dalay grubunun Çin karşıtı ve bölücü doğasının tam olarak farkına varmaya, Xizang'la ilgili konularda Çin'e verdiği taahhütlere uymaya, Çin'in temel çıkarlarına ve başlıca endişelerine içtenlikle saygı göstermeye, Dalay Lama'nın ABD'de bölücü siyasi faaliyetlere girmesine izin vermemeye ve kendisiyle hiçbir şekilde irtibata geçmemeye çağırıyoruz" dedi.

Kaynak: rss