2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak 2024 Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na 70'ten fazla ülke ve kuruluş katılacak

BEİJİNG, 28 Nisan (Xinhua) -- Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kefei, ABD'nin son yıllarda attığı bir dizi adımın çok taraflı silah kontrolünü, nükleer silahların yayılmasının önlenmesini ve silahsızlanma sürecini ciddi şekilde baltaladığını belirtti. Tan'ın Perşembe günkü açıklaması, ABD tarafından yayımlanan 2023 Uyum Raporu'ndaki Çin'e ilişkin içerik hakkında basının yorum talebi üzerine geldi. Söz konusu içeriği temelsiz uydurma ve kasıtlı karalama şeklinde nitelendirerek kınayan Tan, Çin'in rapora ilişkin itirazını sert şekilde dile getirdi.

Tan, ABD'nin nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda sürekli suçu başkasına attığını, sorumluluktan kaçtığını ve hatta anlaşmalardan ve örgütlerden çekildiğini vurguladı. Tan, Biyolojik Silahlar Sözleşmesi'nin teyit protokollerine dair müzakereleri engelleyen tek ülke olan ABD'nin dünya çapında 100'den fazla biyolojik laboratuvar kurduğunu hatırlattı. Sözcü, ABD'nin hali hazırda yeni tip nükleer savaş başlıkları geliştirmeyi gündeme aldığını, nükleer denizaltılar konusunda İngiltere ve Avustralya ile işbirliği yaptığını, ayrıca askeri programlarını uzay ve siber uzay alanlarında ilerlettiğini belirtti. Sözcü, Çin'in, merkezinde Birleşmiş Milletler'in bulunduğu uluslararası sistemi ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzeni sıkı şekilde desteklediğini ve gerçek çok taraflılığa bağlı olduğunu kaydetti. Bakanlık Sözcüsü Tan, uluslararası silah kontrolü ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi sistemini korumak adına Çin'in sağlam adımlar atarak üzerine düşen uluslararası yükümlülük ve taahhütlerini içtenlikle yerine getirdiğini ifade etti. Tan, ABD'den, başkalarını suçlamak yerine kendi yaptıklarına bakmasını ve uluslararası toplumun ABD'nin uyum sorunuyla ilgili meşru endişelerini ciddi şekilde değerlendirmesini istedi.

Editör: Şeymanur Erbay