Plan, fosil dışı enerji tüketiminin payının artırılması, enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve karbondioksit emisyonunun azaltılması gibi Çin'in 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı dönemi (2021-2025) ve 15. Beş Yıllık Kalkınma Planı dönemi (2026-2030) için ana hedeflerini ortaya koyuyor. Plana göre, 2030'a kadar fosil dışı enerji tüketiminin payı yaklaşık yüzde 25 olacak ve GSYİH birim başına karbondioksit emisyonları, 2005 yılında kaydedilen seviyeye kıyasla yüzde 65'ten daha fazla bir oranda düşecek.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'ndan bir yetkili, basının sorularına verdiği yanıtta, dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi olan Çin'in, hala sanayileşme ve kentleşme safhasında olup, ekonomisini geliştirme ve halkın geçim kaynaklarını iyileştirme gibi ağır bir görevle karşı karşıya olduğunu, bu yüzden de enerji tüketiminin büyümeye devam edeceğini belirtti.

Yetkili, Çin'in karbondioksit emisyonlarını en üst düzeye çıkarma ve karbon nötrlüğü hedeflerinin, Paris Anlaşması'nın hedef ve şartlarıyla tam uyumlu olduğunu ve bunun da ülkenin azmini sergilediğini ifade etti. Yetkili, Çin'in karbon emisyonlarını en üst düzeye çıkarma eylemleriyle karbon emisyon yoğunluğunda dünyanın en dramatik düşüşünü tamamlayacağını bildirdi.

Plan, yeşil ve düşük karbonlu taşımacılığın teşvik edilmesi, döngüsel ekonominin geliştirilmesi ve teknolojik yeniliklerin desteklenmesi de dahil olmak üzere 2030'dan önce en yüksek karbon değerini elde etmek için yerine getirilmesi gereken başlıca görevleri içeriyor.

Çin, politika desteğini artırma çabalarının bir parçası olarak, birleşik ve standartlaştırılmış karbon emisyonu istatistiki muhasebe sistemi geliştirecek, yasa, yönetmelik ve standartları iyileştirecek, ekonomi politikalarını optimize edecek ve sağlam piyasa mekanizmaları oluşturacak. Plana göre, Çin, uluslararası işbirliği alanında küresel iklim yönetimi ile derin bir şekilde ilgilenecek, ekonomi, ticaret, teknoloji ve finans alanlarında yeşil işbirliği yapacak ve yeşil Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin yapımını geliştirecek.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri

Editör: İRFAN KARSLI