BEİJİNG, 10 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Weidong, Çin'in gelecek yıl dostane, birlik içinde ve verimli bir Shanghai İşbirliği Örgütü zirvesine ev sahipliği yapacağını söyledi. Sun Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Shanghai İşbirliği Örgütü'nün 2024-2025 dönem başkanlığını üstlenen Çin'in gelecek yıl örgütün 25. Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı'na ev sahipliği yapacağını belirtti.

Çin'in kurucu üyesi olduğu Shanghai İşbirliği Örgütü'nün adını bir Çin şehrinden alan ilk uluslararası kuruluş olduğunu kaydeden Sun, 2001'deki kuruluşundan bu yana Shanghai Ruhu'nun rehberliğinde barışçıl bir kalkınma yolunu başarıyla izleyen örgütün, yeni bir uluslararası ilişkiler tarzının inşasına örnek teşkil ettiğini söyledi. Sun, Çin'in birlik ve işbirliğini desteklemek, Çin tarafından ortaya konan küresel inisiyatifleri hayata geçirmek ve dünyanın kalıcı barışına ve ortak refahına olumlu katkılarda bulunmak üzere örgüt üyesi ülkelerle birlikte çalışacağını ifade etti.

Araştırma: Çin'in Chang'e-6 Ay örnekleri ayırt edici özelliklere sahip Araştırma: Çin'in Chang'e-6 Ay örnekleri ayırt edici özelliklere sahip

Çin'in dönem başkanlığı sırasındaki vizyonunu ana hatlarıyla ortaya koyan Sun, Çin'in çalışmalarının yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliği, kamu sağlığı, kalkınma finansmanı, iklim değişikliği ve yeşil kalkınma, sanayileşme, dijital ekonomi ve bağlantılılık gibi sektörlerde işbirliğini içeren "Shanghai İşbirliği Örgütü Sürdürülebilir Kalkınma Yılı" başlıklı bir ana temayı takip edeceğini söyledi. Sun, Çin'in bir sonraki aşamada örgütün zirve bildirgesini ve kalkınma stratejisini oluşturacağını belirterek, ülkenin çeşitli alanlarda tatbiki işbirliğini daha da derinleştirmek için Shanghai İşbirliği Örgütü çerçevesinde 100'den fazla toplantı ve faaliyete ev sahipliği yapacağını sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay