Dünya

Çin, 2021'nin ilk çeyreğinde de doğrudan yabancı yatırım çekmeye devam etti

Çin Ticaret Bakanlığı'nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Çin anakarasına yönelik fiili kullanımdaki doğrudan yabancı yatırımlar yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın a...

Abone Ol

Çin Ticaret Bakanlığı'nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Çin anakarasına yönelik fiili kullanımdaki doğrudan yabancı yatırımlar yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,9 artarak 302,47 milyar yuan oldu.

Yatırım hacmi salgın öncesi seviyenin de üzerine çıkarak, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 24,8 arttı. ABD doları olarak değerlendirildiğinde ise, ilk çeyrekteki doğrudan yabancı yatırım akışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,8 artarak 44,86 milyar ABD dolarına çıktı. Yaklaşık yüzde 40'a ulaşan büyüme, ivmesini ilk iki ayda kaydedilen yüzde 31,5'lik genişlemeden alırken, Çin'in sınır aşırı yatırımlarında daha önce görülen yukarı yönlü momentumu da sürdürdü.

27 Eylül 2020 tarihli hava fotoğrafında, Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin Shenzhen kentinin Nanshan semtindeki Dasha Nehri kıyısında uzanan bilim ve teknoloji parkı görülüyor. (Fotoğraf: Mao Siqian/Xinhua)

Çin'in yabancı yatırımlarının yapısı ilk çeyrekte gelişmeyi sürdürdü. Hizmetler sektöründeki yabancı yatırım ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 51,5 artarak 237,79 milyar yuana ulaşırken; yüksek teknoloji hizmetleri sektöründeki yabancı yatırım da yüzde 43,9 yükseldi. Aynı dönemde, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkelerinden gelen yatırım da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69 arttı. Artış, Kuşak ve Yol üzerinde uzanan ülkelerden yüzde 58,2 ve Avrupa Birliği'ndeki ülkelerden de yüzde 7,5 oldu. Perşembe günkü veriler, Çin'de kurulan dış-yatırımlı şirketlerin sayısının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,8'lik yükselişle 10.263'e çıktığını gösterdi.