Dünya

Çin, 2021'de tüketici enflasyon hedefini tutturacağından emin

Liu, Çin'in 2021'de tam bir yaz hasadı elde ettiğini ve tahıl fiyatlarının bu yıl sabit kalmasının beklendiğini kaydetti. Liu ayrıca domuz üretiminin toparlanmaya devam etmesi...

Abone Ol

Liu, Çin'in 2021'de tam bir yaz hasadı elde ettiğini ve tahıl fiyatlarının bu yıl sabit kalmasının beklendiğini kaydetti. Liu ayrıca domuz üretiminin toparlanmaya devam etmesi ve ülkenin satın alma ile depolama politikalarının desteğiyle birlikte Çin'de tüketilen temel et olan domuz eti fiyatlarının sabit kalmasının beklendiğini sözlerine ekledi. Sözcü, sanayi sektöründe ise uluslararası pazardaki emtia fiyatlarının yükseldiğini ve bunun bazı endüstriyel tüketim mallarının fiyatlarını artıracağını belirtti.

Fakat uzun vadede Çin'in arz ve endüstriyel üretim kapasitelerinin nispeten eksiksiz bir endüstriyel sistem sayesinde güçlü olacağını vurgulayan Liu, bu nedenle endüstriyel tüketim mallarında sürekli fiyat artışlarının görülmeyeceğini kaydetti. Hizmet sektörü söz konusu olduğunda ise Çin'deki hizmet fiyatlarının ilk altı ayda geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,3 arttığını kaydeden Liu, bu rakamın pandemi nedeniyle düşük seyrettiğini bildirdi.

Bu seneki hükümet çalışma raporuna göre Çin, 2021 yılı için tüketici enflasyon hedefini yaklaşık yüzde 3 olarak belirledi. Enflasyonun ana göstergelerinden biri olan ülkenin tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Haziran ayında yıllık yüzde 1,1 artarak Mayıs ayında kaydedilen yıllık yüzde 1,3'lük büyümenin altında kaldı. Ortalama TÜFE, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 oranında arttı.