Uzaydaki baskın iklim süreçleri olan mikro meteorit etkileri ve güneş rüzgarı ışıması, Ay'daki toprak malzemelerinin kompozisyonları ile mikro dokusunu geniş anlamda değiştiriyor. Araştırmacılardan oluşan bir ekip, Chang'e-5'in getirdiği numunenin tek bir bazaltik parçasına ait çeşitli minerallerin uzay iklimi özelliklerine ışık tuttu. Gözlemler, uzay iklimi özelliklerinin, numunenin ana bileşeni olan mineral türlerine bağlı olduğunu gösterdi.

Çalışma, Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü'nden Lin Yangting ve Li Jinhua tarafından birden fazla Çinli araştırmacıyla işbirliği içinde yürütüldü. Çalışmanın sonuçları Geophysical Research Letters dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar, Chang'e-5'ın Ay'dan getirdiği toprak örneklerinin tek bir bazalt parçası üzerinde, bileşen minerallerin çoğunun doku yüzeyinde açığa çıktığı, morfolojik, mineralojik ve kristalografik bilgileri elde etmek için bir dizi analitik yöntem kullandı.

Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor

Çin Bilimler Akademisi araştırmacısı ve araştırma raporunun yazarlarından Gu Lixin, uzay ikliminin süreçleri ve mekanizmasının derinlemesine anlaşılmasının, Ay'ın yüzey materyalinin ve uzay ortamının evriminin anlaşılması açısından önemli olduğunu belirtti. Çalışmaya göre, Chang'e-5 keşif aracının Ay'dan getirdiği toprak örneği, Apollo'nun getirdiği örneklerden kayda değer bir mikroyapısal fark göstermiyor. Bu da Ay'ın koordinatlarının Ay'ın uzay iklimine etkisinin çok az olduğu izlenimi bırakıyor. Dünya'ya 17 Aralık 2020'de dönen Chang'e-5 keşif aracı, Ay yüzeyinden ağırlıklı olarak kaya ve toprak olmak üzere toplam 1.731 gram numune getirmişti.