Gündem

Cezayir: ABD'nin Batı Sahra'da Fas Egemenliğini Tanıması Yasadışı!

Cezayir, Washington'un tüm Batı Sahra toprakları üzerinde Fas egemenliğini tanımasını "yasadışı" ilan etti. Cezayir Dışişl...

Abone Ol

Cezayir, Washington'un tüm Batı Sahra toprakları üzerinde Fas egemenliğini tanımasını "yasadışı" ilan etti.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Cumartesi günü bir yazılı açıklama yaparak, "ABD'nin kararı yasal olarak hiçbir şey ifade etmiyor, tüm BM kararlarına aykırı" dedi.

Açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın 10 Aralık'ta duyurduğu deklarasyon, "Gerçek bir siyasi çözümün önünü açmak için her düzeyde sarfedilen gerilimi azaltma çabalarını baltalar" , böylece ihtilaflı taraflar da BM aracılığıyla başlatılan ve Afrika Birliği'nin desteklediği diyalog sürecine önkoşulsuz katılmayı uygun bulur.

"Batı Sahra'daki yaygın ihtilaf aslen bir sömürgeciliği sonlandırma vakasıdır; yalnızca uluslararası sözleşmelere ve Birleşmiş Milletler'le Afrika Birliği'nin konuya ilişkin ortak hükümlerine uyarak çözülebilir."

1976'da İspanya'nın sömürge yönetimi bitince Batı Sahra Fas ve Moritanya arasında paylaştırıldı. Moritanya, Polisario gerillalarının baskısıyla, Ağustos 1979'da kendi bölümündeki tüm hak iddialarından vazgeçince, Fas o bölgeyi işgal etti ve o zamandan beri tüm bölgenin idari kontrolünü üstlendi. Ve Fas ile Batı Sahra'nın bağımsızlığı için savaşan Polisario Cephesi arasında çatışmalar başladı.

1991'de taraflar arasında ateşkes antlaşması imzalandı. Birleşmiş Milletler o yıl, ateşkesi izlemek ve mümkünse Batı Sahra halkının kendi kaderini tayini üzerine bölgede bir referandum misyonu görevlendirdi.