HANGZHOU, 20 Mart (Xinhua) -- Alibaba'nın lojistik kolu Cainiao Network, Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde bulunan antrepolarına kurduğu yeni çatı üstü fotovoltaik (PV) enerji üretim sistemlerini Perşembe günü devreye aldı. Şirketin iki büyük antreposu olan Hangzou eyaletinin merkezindeki Hangzou Geniş Kapsamlı Antreposu ile Ningbo kentindeki Ningbo Qianwan Geniş Kapsamlı Antreposunda, 100.000 metrekarenin üzerinde bir alana yayılan çatı üstü fotovoltaik paneller güneşte parıldıyor. Fotovoltaik enerji sistemleri yılda, 3.000'den fazla evin yıllık elektrik tüketimine denk olan 8 milyon kilovat-saat (kWh) civarında elektrik üretebiliyor.

Cainiao'nun antrepolarının işletme ve bakımından sorumlu olan Wang Xinjie, eskiden bomboş duran çatıların şimdi Cainiao'nun sanayi parklarının enerji tüketimini karşılayabileceğini, artan elektriği de Devlet Şebekesiyle paylaşacağını söyledi. Benzer bir şekilde, binaların üstüne kurulan fotovoltaik panelleri, Hangzhou Ruidong Makine Ltd. Şti.'nin de üretim maliyetlerini düşürmesine yardımcı olmuş. Ruidong'un fotovoltaik projesinin her yıl 2,2 milyon kWh civarında elektrik üreterek yılda karbondioksit emisyonunun 2.200 ton düşürülmesine yardımcı olması bekleniyor.

Gazze'deki çocuklar tüm zorluklara rağmen eğitimlerine devam etmeye çalışıyor Gazze'deki çocuklar tüm zorluklara rağmen eğitimlerine devam etmeye çalışıyor

Makine şirketinden Han Shilong, "Çatı üstü fotovoltaik enerji sistemleri, 15 gün kadar kullanıldıktan sonra elektrik faturamızdan 10.000 yuan kadar (yaklaşık 1.570 ABD doları) tasarruf etmemizi sağladı" dedi. Yeşil enerjiye geçiş dünya genelinde giderek daha fazla popüler hale gelirken, çatı üstü fotovoltaik enerji sistemleri de Çin'in dört bir yanında mimari tasarımda çevre dostu yeni bir seçenek haline geldi. Beijing Daxing Uluslararası Havaalanı, 3 milyon kWh'den fazla yıllık enerji üretim kapasitesine sahip araç parkı fotovoltaik enerji projesini Şubat ayında hizmete sokmuştu. Havaalanında bulunan iki araç parkı toplam yaklaşık 250.000 metrekare alan üzerine kurulu bulunuyor ve çatılarının 18.000 metrekare civarında bir bölümü ince-film fotovoltaik modüllerle kaplı. Çevre dostu tasarımıyla projenin yılda 3.040 ton karbondioksit emisyonuna engel olması bekleniyor.

Çin sadece 2021 yılında, kurulu fotovoltaik enerji üretim kapasitesine 52,97 milyon kilovat ekleme yaptı. Bunun yaklaşık yüzde 55'i ise çatı üstü fotovoltaik panelleri gibi fotovoltaik üretim sistemlerinden sağlandı. Cainiao küresel ithalat tedarik zinciri departmanı genel müdürü Sun Beibei, "Çatı üstü fotovoltaik sistemleri şirketin ithalatına yönelik sürdürülebilir geliştirme planımızın daha başlangıcı" diyor. Eylül 2023'e dek Cainiao'nun antrepolarında bulunan çatı üstü fotovoltaik panellerinin yaklaşık 500.000 metrekareye çıkacağını belirten Sun, antrepoların, "karbon azaltımını" lojistik zincirin her bir halkasına yayacağını söylüyor. Sun şöyle devam ediyor: "Karbon ayak izini birlikte el ele düşürebilmek amacıyla satıcılar ve markalar için çevre dostu bir küresel lojistik ağı kurmayı hedefliyoruz."

Editör: İRFAN KARSLI