EcoHealth Alliance'dan Cecilia Sanchez'in liderliğindeki araştırmada, "Kanıtlar, bazı yarasalardaki SARS ile bağlantılı koronavirüslerin (SARSr-CoV'lar) insanları doğrudan enfekte edebileceğini ve yayılımının önceden bilinenden daha sık olduğunu gösteriyor" diye belirtiliyor.

Araştırmacılar, yarasa dağılımına ilişkin verileri nüfus yoğunluğu, insan ve hayvan yaşam alanları ile faaliyetlerinin olası örtüşen bölgeleriyle eşleştirerek, Güneydoğu Asya'da SARS ile bağlantılı yarasa koronavirüsleri sebebiyle her yıl yaklaşık 400.000 enfeksiyon oluşabileceğini belirledi.

Araştırma ekibi, mevcut Kovid-19 pandemisinin ortaya çıkmasından önce toplanan insan kan örneklerinde yapılan rastgele antikor testlerinin sonuçlarıyla, potansiyel olarak bulaşıcı hayvan-insan teması için ortaya çıkan sıcak noktalardan gelen verileri kullandı.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

Sadece Çin'in güneyinde ve Güneydoğu Asya'da, SARS ile bağlantılı koronavirüs taşıyıcısı 23 yarasa türü bulunuyordu. Bu türlerin toplam menzilleri, yaklaşık 478 milyon kişiye ev sahipliği yapan yaklaşık 4,5 milyon kilometrekareyi kapsıyordu.

Araştırma ekibi belirli bölgelerdeki insanların yarasalardan gelen SARS ile bağlantılı koronavirüslerle daha önce temas etmiş olabileceği yerleri de haritaladı. Çalışmada, "Yayılmanın coğrafyası ve ölçeğine ilişkin bu veriler, gelecekte bir yarasa-CoV ortaya çıkması olasılığına karşı gözetim ve önleme programlarının oluşturulmasını hedeflemek için kullanılabilir" ifadeleri yer aldı.

Editör: İRFAN KARSLI