Genel

Çalışma: Anti-tümör ilacı farelerde zayıflamaya destek oluyor

BEİJİNG, 25 Şubat (Xinhua) Erişime açık bilim dergisi PLOS Biology'de Cuma günü yayınlanan çalışmaya göre, Asya'da yetişen bir ağaçtan elde edilen bir kimyasal olan kamptotes...

Abone Ol

BEİJİNG, 25 Şubat (Xinhua) Erişime açık bilim dergisi PLOS Biology'de Cuma günü yayınlanan çalışmaya göre, Asya'da yetişen bir ağaçtan elde edilen bir kimyasal olan kamptotesin, doğal bir açlık-bastırma yolunu etkinleştirebiliyor. Çalışmada kamptotesinin daha önce DNA onarım enziminin inhibitörü olarak bilindiği ve bu yüzden de anti-tümör ilacı olarak kullanıldığı belirtiliyor. Çin'in Shaanxi eyaletinde bulunan Kuzeybatı A&F Üniversitesi'nden bilim insanları, kamptotesine maruz kalan hücrelerin, stres dahil olmak üzere çok çeşitli uyaranlara cevap olarak dolaşıma giren bir hormonun ekspresyonunu artırdığını buldular. GDF15 adı verilen bu hormonun yükselmesi beden ağırlığında bir düşmeye, baskılanması ise obeziteye neden oluyor.

Araştırmacılar, kamptotesini obez farelere oral yolla verdikten sonra bu kemirgenlerin kanlarındaki GDF15 seviyesinin hızla arttığını gördüler. Bunu izleyen 30 gün boyunca obez farelerin yaklaşık yüzde 12 daha az gıda aldıkları ve beden ağırlıklarının da yüzde 11 civarında azaldığı gözlendi. Zayıf farelerde ise herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Çalışmanın sorumlu yazarı olan Kuzeybatı A&F Üniversitesi'nden Wu Jianwei, "Bulduğumuz sonuçların, kamptotesinin obezite ve obeziteyle ilişkili metabolik bozukluklar için tedavi edici faydalar sağlayabildiğini inandırıcı bir şekilde ileri sürdüğünü düşünüyoruz" dedi.