Dulan ilçesindeki Reshu Mezarları'nın bir parçası olan Xuewe 1 Numaralı Mezar bulgularında gümüş, cam ve dokuma eşyalar var.

Çin Sosyal Bilimler Akademsi’ne bağlı Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Han Jianhua'ya göre, mezarda bulunan bazı zarif eserlerdeki ustalık ve tasarım, Orta ve Batı Asya'nın etnik özelliklerini yansıtıyor.

Birden fazla odadan oluşan, ahşap ve kaya kullanılarak inşa edilmiş mezarın, zemin seviyesnde ve yer altında iki katı bulunuyor. Mezarda at, inek, antilop ve yakların gömülü olduğu uzun bir kurban çukuru keşfedildiğini söylüyor Han.

"Xuewei 1 Numaralı Mezar, Qinghai-Tibet Platosu'nda bulunan yapısal olarak en iyi korunmuş mezar özelliğine sahip" diyen Han, mezarın, bölgedeki ölü gömme gelenekleri, Tang Hanedanlığı (618-907) ile etnik azınlıklar arasındaki ilişkiler, İpek Yolu’ndaki taşımacılık faaliyetlerinin tarihi ve o dönemdeki eşyalar ve kültürel alışverişler üzerine yapılacak araştırmalar açısından son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Han, "Eserlere bakılacak olursa bu mezarın, 8. yüzyılın ortalarından kalma olduğunu söyleyebiliriz. Mezar, üst düzey birine, muhtemelen kabile başkanı seviyesnde birine ait" dye konuştu.

1982 yılında keşfedilen Reshui Mezarları'nın geçmiş 6. yüzyıl ile 8. yüzyıl arasına kadar uzanıyor. Mezarlar 3 bin 400 ile 3 bin 500 metre arasındaki yüksekliklerde, Qagan Us Nehri'nin her iki yakasında bulunuyor.

Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor

Editör: İRFAN KARSLI