MOSKOVA, 15 Eylül (Xinhua) -- Rusya'nın başkenti Moskova'da Cumartesi günü düzenlenen BRICS Medya Zirvesi'ne 40'tan fazla ülkeden 60'ın üzerinde medya lideri katıldı. Toplantıda, BRICS medyasının çok kutuplu bir dünyanın desteklenmesindeki rolü ele alındı. Xinhua Haber Ajansı Başkanı ve BRICS Medya Forumu Yürütme Kurulu Başkanı Fu Hua açılış konuşmasında, günümüz dünyasının bir asırdır görülmemiş büyük değişimlerden geçtiğini ve küresel çok taraflı yönetişim sisteminin ciddi zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

Fu, BRICS ülkelerinin ortak kalkınma ve refahı aktif şekilde desteklediğini, belirsiz dünya ekonomisine bir kesinlik kazandırdığını, bölgesel ve küresel barış ve güvenliği etkin şekilde koruduğunu ve değişimlerle iç içe geçmiş dünyaya istikrar getirdiğini söyledi. Fu ayrıca, BRICS ülkelerinin tüm insanlığın ortak değerlerini güçlü şekilde teşvik ettiğini ve insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluğun inşası hedefine pozitif enerji kattığını ifade etti. Xinhua başkanı geleceğe bakıldığında, BRICS ülkeleri arasındaki işbirliği ve kalkınma sürecinin parlak bir geleceğe sahip olduğunu vurguladı.

Fu, BRICS ülkelerindeki medya kuruluşlarının BRICS işbirliğine tanık olduğunu aynı zamanda bu işbirliğinin katılımcısı ve destekleyicisi olduklarını vurguladı. Fu, Xinhua'nın, BRICS'e ilişkin daha iyi haberler yapmak ve BRICS işbirliğinin etkisi ile cazibesini daha da artırmak için diğer medya kurumlarıyla birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti. Xinhua başkanı, BRICS medyasının aynı zamanda BRICS kalkınması için düşünce kuruluşu olarak hizmet vermesi ve BRICS işbirliği ve kalkınmasına entelektüel destek sağlaması gerektiğini ifade etti. Fu, BRICS medyasının habercilik ve medya gelişimini ileri ve uygulanabilir teknolojiyle donatarak ileri teknolojinin yeni canlılığını ortaklaşa teşvik etmesini istedi.

Fu, BRICS medyasının, medya işbirliği için köprüler kurmak, halklar arası etkileşim ve karşılıklı öğrenmeyi teşvik etmek ve uluslararası arenada ortak görüş sergilemek için ele ele vermesi gerektiğini belirtti. Xinhua'nın, BRICS Medya Forumu Yürütme Kurulu üyesi ve irtibat ofisinin ev sahibi kuruluşu olarak genel planlama, koordinasyon ve hizmette aktif rol oynayacağını belirten Fu, BRICS medyası arasındaki etkileşim ve iletişimde güçlü destek sağlayacağını ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov zirveye gönderdiği video mesajında, BRICS'in çok taraflı benzersiz bir işbirliği mekanizması olduğunu ve tüm tarafların uzun yıllardır verimli işbirliği yürüttüğünü söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: Lübnan'da çağrı cihazlarıyla yapılan saldırıları kınıyoruz İran Dışişleri Bakanı Erakçi: Lübnan'da çağrı cihazlarıyla yapılan saldırıları kınıyoruz

BRICS'in çok kutuplu dünyanın önemli ayaklarından biri haline geldiğini belirten Lavrov, dünyadaki çoğu ülkenin bu işbirliği mekanizmasına olan ilgisinin her geçen gün arttığına işaret etti. Xinhua Haber Ajansı tarafından 2015 yılında önerilen BRICS Medya Forumu, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika'dan ana akım medya kuruluşları ile ortaklaşa hayata geçirildi. Forum, BRICS medyası arasında etkileşim ve işbirliği için faydalı ve etkili bir platform haline geldi. Rusya bu yıl BRICS dönem başkanlığını üstlenirken, Xinhua ve Rus TASS Haber Ajansı, BRICS Medya Forumu mekanizması çerçevesinde BRICS Medya Zirvesi'ni ortaklaşa düzenleme kararı aldı.

Kaynak: rss