Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli Çin: ABD, Taiwan'ı silahlandırmaya derhal son vermeli

JOHANNESBURG, 23 Ağustos (Xinhua) -- Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde 19-20 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 6. BRICS Medya Forumu'nun katılımcıları, gelişmekte olan ülkelerin sesini güçlendirme ve BRICS medya kuruluşları arasında geniş kapsamlı işbirliğini teşvik etme çağrısı yaptı. Yaklaşık 30 ülkeden 100 civarında medya organı, düşünce kuruluşu ve uluslararası örgütlerden yaklaşık 200 temsilci, "BRICS ve Afrika: Ortak ve Önyargısız Gelecek için Medya Diyaloğunun Güçlendirilmesi" temasıyla gerçekleştirilen tartışmalara katıldı. Xinhua Haber Ajansı Başkanı Fu Hua, iki günlük forumun açılış töreninde yaptığı konuşmada BRICS ülkelerinin medya kuruluşlarının bu çağda önemli sorumluluklar taşıdığını ve işbirliğine yönelik büyük imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Xinhua Haber Ajansı Başkanı ve BRICS Medya Forumu Yürütme Kurulu Başkanı Fu Hua, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 6. BRICS Medya Forumu'nda düzenlenen bir yayın etkinliği sırasında açılış konuşması yapıyor, 19 Ağustos 2023. (Huang Jingwen/Xinhua)

Aynı zamanda BRICS Medya Forumu'nun yürütme kurulu başkanı da olan Fu, BRICS medya organları arasındaki işbirliğinin yüksek kaliteli gelişimini ileri taşımak üzere insanlığın ortak değerlerinin teşvik edilmesini, daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası düzenin inşasının birlikte ilerletilmesini, BRICS hikayelerinin yeni dönemde daha iyi anlatılmasını ve medeniyetler arasında kültürel alışveriş ve karşılıklı öğrenmenin ortaklaşa teşvik edilmesini önerdi. Dünyanın çeşitli bölgelerinden medya kuruluşları, etkinlik sırasında katılımcıların ortaya koyduğu uzlaşı ve girişimlerden övgüyle bahsetti.

Güney Afrika'nın önde gelen haber ve bilişim internet sitelerinden biri olan Independent Online (IOL) tarafından yayımlanan bir habere göre forum, yalan haber ve hızlı haberlerin gerçekliğin üzerini kapattığı bir dünyada BRICS ülkelerinin medya etiği, doğruluk ve kapsayıcılığa olan bağlılıklarını ortaya koymaları için elverişli bir fırsat oluşturdu. IOL, forumun basın özgürlüğüne dikkat çekmek, yanlış haberlerle savaşmak, medyada çeşitliliği teşvik etmek, teknolojik işbirliğini geliştirmek ve küresel sorunları ele almak için çok doğru bir zamanda gerçekleştirildiğini kaydetti. IOL ayrıca BRICS ülkelerinin bu suretle küresel gazeteciliğin geleceğini de kolektif biçimde şekillendirebileceğini vurguladı.

Güney Afrika Bağımsız Medyası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Iqbal Surve, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 6. BRICS Medya Forumu'nun açılış töreninde konuşuyor, 19 Ağustos 2023. (Wang Guansen/Xinhua)

Nijerya'da günlük yayımlanan Daily Trust gazetesi, BRICS ülkeleri ve diğer gelişmekte olan ülkelerin medya kuruluşları arasında ortaklık kurmanın önemine vurgu yaptı. Gazetenin haberine göre foruma katılan liderler ve temsilciler, Afrika ve BRICS topluluğunda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak üzere daha yakın ilişkiler ve ortaklıklar kurulması çağrısında bulundu. Rusya'nın TASS Haber Ajansı'nın haberine göre forum, ortak kalkınma ve karşılıklı fayda ilkeleri temelinde BRICS medya organlarını Afrika'nın medya kuruluşlarıyla uyumlu eylemlerde bulunma konusunda destekleme görevini üstleniyor.

Haberde, son 100 yılda benzeri görülmemiş köklü değişikliklerle karşı karşıya kalan dünyanın, BRICS ülkelerinin sesini daha güçlü duymayı ve küresel çok kutupluluğu, ekonomik küreselleşmeyi ve uluslararası ilişkilerde demokrasiyi teşvik etmede daha önemli bir rol oynadığını görmeyi beklediği kaydedildi. 2015 yılında Xinhua Haber Ajansı tarafından önerilen BRICS Medya Forumu; Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika'nın ana akım medya kuruluşlarıyla ortaklaşa olarak başlatıldı. Xinhua Haber Ajansı ve Çin Enerji Yatırım Şirketi'nin (China Energy) yanı sıra Güney Afrikalı kuruluşların ev sahipliği yaptığı 6. forum, BRICS medya organları arasındaki tatbiki işbirliğini teşvik etme amacına odaklandı.

Editör: Şeymanur Erbay