Dünya

Brezilya'da ilk çeyrekte ekonomik faaliyetler beklenenden daha iyi performans sergiledi

Brezilya Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada Brezilya'nın beş bölgeden dördünde büyüyen, sadece kuzey bölgesinde daralan ekonomik faaliyetlerinin, 2021 yılının bir...

Abone Ol

Brezilya Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada Brezilya'nın beş bölgeden dördünde büyüyen, sadece kuzey bölgesinde daralan ekonomik faaliyetlerinin, 2021 yılının birinci çeyreğinde beklenenden daha iyi performans sergilediğini duyurdu.

Bankanın her bir bölgedeki dış ticaret, istihdam, fiyatlar, üretim ve satışlar gibi alanlara ilişkin üç aylık dönemlerde yayınladığı Bölgesel Bülten'e göre Brezilya'nın ekonomik toparlanması direnç işaretleri gösteriyor ve kısa vadede büyüme görülmesi bekleniyor.

Büyümeye yol açan faktörler arasında, parasal teşvik, Kovid-19 sağlık krizi nedeniyle düşük gelirli hanelere yapılan sosyal yardım ödemeleri, yıllık yüzde 3,5 seviyesindeki düşük gösterge faiz oranı ve pandeminin sönümlenmeye başlaması yer alıyor. Raporda, "Kısa vadede parasal teşviklerin sürdürülmesi... ve devam eden aşılama çalışmalarının sonucu olarak sağlık krizinin etkilerinin azalması, ulusal düzeyde toparlanmayı devam ettirecektir" denildi. Ayrıca "bu büyümenin hızı konusundaki belirsizliğin halen normalin üzerinde olduğu, ama yavaş yavaş normale döneceği" de ifade edildi.

Yılın birinci çeyreğinde Brezilya ekonomisi bütün olarak, Kovid-19 vakalarında yaşanan ikinci dalgaya ve pandemide yapılan sosyal yardım ödemelerinin sonlandırılmasına rağmen beklenenden daha iyi gelişme sergiledi. Raporda, yüksek hammadde fiyatları yüzünden bölgesel düzeyde ekonomik büyümenin sürdürülmesi açısından tarım endüstrisinin ve madenciliğin önemi vurgulandı.