SAO PAULO, 24 Ekim (Xinhua) -- Brezilya hükümeti, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından tanıtılan ve sürdürülebilirlik programlarını içeren yeni sanayileşme çabalarına Çin'in katılımını dört gözle beklediklerini duyurdu.
Brezilya Dışişleri Bakanlığı'nın Asya ve Pasifik Sekreteri Eduardo Saboia Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Brezilya'nın yeni sanayileşme sürecine Çin'in katkıda bulunmasını umuyoruz. Öte yandan biz de Çin'in düşük karbonlu enerjiye geçişine katkı sağlayacak şirket ve teknolojilere sahibiz" dedi.

Sao Paulo'da düzenlenen Brezilya-Çin İş Konseyi Yıllık Konferansı'nda konuşan Saboia, 2005-2022 yılları arasında Çin'in Latin Amerika'daki yatırımlarının yüzde 48'ini Brezilya'nın çektiğini söyledi. Saboia, "Brezilya'da sanayileşmenin köklü bir rol oynayacağı elektrikli mobilite ve temiz enerji gibi alanlarda Çin için yeni fırsatlar doğuyor" dedi.
Yetkili ayrıca, "Çin özellikle enerji tabanının karbonsuzlaşması için uzun vadeli kamu politikaları oluşturmuş durumda. Bu durum yenilenebilir enerjilere, düşük karbonlu ekonomiye ve karbonsuzlaşmaya yapılan büyük yatırımlarda kendini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip

Kapanış konuşmasını yapan Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin ise Çin ile ilişkilerin Brezilyalılar açısından "en müreffeh" ilişki olduğunu, çünkü "sorunlu" küresel durum karşısında Çin'le daha fazla ticaret ve işbirliği potansiyeli bulunduğunu söyledi. Alckmin, "Brezilya'da yatırım yapan büyük şirketler sayesinde, Çin ile ticari ilişkilerimiz sağlık, madencilik, tarım ve finanstan her türlü enerji ve petrole kadar uzanan en müreffeh ilişkiler" dedi.
Başkan Yardımcısı, "İstihdam yaratacak, insanların yaşamlarını iyileştirecek ve sorunlu dünyada daha fazla ticaret ve işbirliği yapıp birlikte yürüyebileceğimizi gösterecek ilişkileri daha da güçlendirmeliyiz" diye konuştu.

Editör: Şeymanur Erbay