Dünya

Brezilya 2021'in ilk yarısında rekor düzeyde ticaret fazlası verdi

2020'nin ilk yarısında ticaret fazlası toplam 22,3 milyar ABD doları olmuştu. Böylece bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,2 artış kaydedildi. Yılın ilk altı ayında...

Abone Ol

2020'nin ilk yarısında ticaret fazlası toplam 22,3 milyar ABD doları olmuştu. Böylece bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,2 artış kaydedildi. Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 35,8 artarak 136,7 milyar ABD dolarına, ithalat ise yüzde 26,5 artarak 99,2 milyar ABD dolarına ulaştı. Haziran'da ticaret fazlası 10,3 milyar ABD dolarına yükseldi. Bu veri Haziran ayı için yeni bir rekor oldu.

Geçen ay ihracat 28,1 milyar ABD doları olurken ithalat 17,7 milyar ABD dolarına ulaştı. 2020 yılının aynı dönemine göre ihracatta yüzde 60,8, ithalatta yüzde 61,5 artış kaydedildi. Brezilya Dış Ticaret İstihbarat ve İstatistik Müsteşarı Herlon Brandao'ya göre, ülke ilk kez bir ayda 10 milyar ABD dolarından fazla ticaret fazlası verdi.

Brandao, "Ticaret dengesindeki bu veri, hem Haziran ayı hem de yılın herhangi bir ayı için bir rekor" dedi. Brezilya'nın ihracatı temel olarak demir cevheri, petrol ve soya fasulyesi gibi hammadde ve temel malların satışından oluştu. Brandao, bu ürünlerin, uluslararası fiyatlardaki artıştan ve aynı zamanda ihracat hacmindeki büyümeden etkilendiğini söyledi. Brezilya'nın ithalatında öne çıkan ürünlerse kimyasal ürünler, elektrik ve elektronik ürünler ile gübre gibi ara mallar oldu.