Gündem

Brexit Sonrası Anlaşma İçin Zemin Oluşamadı!

İngiltere ve AB: "Brexit sonrası ticaret anlaşması için zemin yok"  İngiltere Başbakanı Boris Johnso...

Abone Ol

İngiltere ve AB: "Brexit sonrası ticaret anlaşması için zemin yok"

 İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, İngiltere ve AB arasında devam eden önemli farklılıklar nedeniyle ticaret anlaşmasına varmak için gerekli koşulların bulunmadığını söylediler.

Liderler 48 saat içinde yaptıkları ikinci telefon görüşmesinde de önemli bir ilerleme kaydedilemeyince ortak bir açıklama yaptılar.

Pazartesi günkü açıklamada "Cumartesi günü kararlaştırıldığı gibi, devam eden müzakereler hakkında bugün bir durum değerlendirmesi yaptık" dediler.

"Üç kritik konuda devam eden önemli farklılıklar nedeniyle bir anlaşmaya ulaşma koşullarının mevcut olmadığı konusunda mutabık kaldık: adil rekabetin sağlanması, denetim ve balıkçılık."

Açıklamada liderlerin, "Başmüzakerecilerimiz ve ekiplerinden, önümüzdeki günlerde Brüksel'de yapılacak fiziksel bir toplantıda tartışılmak üzere kalan farklılıkların bir özetini hazırlamalarını istedik" ifadesine yer verildi.

BBC'ye göre Johnson'ın ticaret görüşmelerinde bir sonraki önemli aşama için Brüksel'e gitmesi bekleniyor.

İki lider arasındaki bir önceki telefon görüşmesi, başmüzakereciler temel konulardaki ciddi uyuşmazlıkları gideremeyip müzakereyi duraklatınca, Cumartesi günü gerçekleşmişti.

Pazartesi günü başbakanlıktan bir sözcünün yaptığı açıklamaya göre, ne kadar sürerse sürsün, İngiltere ticaret anlaşması müzakere etmeye hazır, ama Brexit geçiş döneminin uzatılmasını veya görüşmeleri bu yılın ötesine uzatmayı reddediyor.

"Hala bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşünüyorsak, vaktimiz olduğu sürece müzakere etmeye hazırız" diyen sözcü, önümüzdeki yıl görüşmelerin devam etme olasılığı üzerineyse, "Bunun olmayacağını söyleyebilirim" dedi.

Brexit geçiş süreci yıl sonunda bitmeden önce iki taraf arasında bir anlaşmaya ulaşılabilmesi için zamanın azalması nedeniyle ticaret müzakereleri kritik bir aşamada bulunuyor.

Serbest ticaret anlaşmasına varılamazsa, ikili ticaret 2021'de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarınca yapılacak.