Dünya

Brexit Sonrası Anlaşma İçin Müzakereler Devam Ediyor!

Birleşik Krallık ve AB Brexit sonrası anlaşmalar için müzakerelere devam ediyor. Birleşi...

Abone Ol

Birleşik Krallık ve AB Brexit sonrası anlaşmalar için müzakerelere devam ediyor.

Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'nin (AB) müzakerecileri Brexit geçiş döneminin bu ay sonunda bitmesinden önce Brexit sonrası döneme ilişkin bir ticaret anlaşmasına varmak için "son hamlelerini" yapmak üzere Pazar günü Brüksel'de yeniden bir araya geldiler.

Tarafların bir anlaşmaya varmaları için kalan süre azalırken, Birleşik Krallık başmüzakerecisi David Frost ile AB başmüzakerecisi Michel Barnier, kalan hususları çözüme kavuşturmak amacıyla son bir gayret sarf etmek için bir araya geldiler.

Ama Londra merkezli Evening Standard gazetesine göre, Britanyalı kaynaklar anlaşmaya varmanın garanti olmadığı uyarısında bulunuyordu.

Eurostar treniyle Londra'dan Brüksel'e gelen Frost, Brüksel tren istasyonunda gazetecilere, "Anlaşmaya varmak için çok çalışacağız," diyerek şunu ekledi: "Öğleden sonra Avrupalı meslektaşlarımızla görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz."

Müzakere masasına dönüş, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında Cumartesi

günü yapılan ve tarafların bir anlaşma için son bir çaba gösterilmesi kararına vardığı bir saatlik telefon görüşmesinin ardından gerçekleşti.

İki lider Kovid-19 pandemisi nedeniyle yüz yüze müzakere yerine telefonla birçok görüşme yaptılar.

Almanya, Çin, Rusya ve ABD gibi ülkeler hayatı tekrar normale döndürmek amacıyla bir aşı bulmak için zamana karşı yarışıyor.

Frost ve Barnier Cuma günü Twitter üzerinden yaptıkları açıklamada, "adil rekabetin sağlanması, denetim ve balıkçılık konularındaki ciddi görüş ayrılıkları yüzünden anlaşma için gerekli şartlara varılamadı" demişlerdi.

Başmüzakereciler "Müzakerelerin durumu hakkında üstlerine bilgi vermek için görüşmelere ara vermek" konusunda anlaştıklarını söylemişlerdi.

AB ile Birleşik Krallık, Brexit sonrası döneme ilişkin serbest ticaret anlaşmasına varamazlarsa, İki taraf arasındaki ticari ilişkiler 2021 yılının başından itibaren Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak.