Dünya

Bölgesel ekonomik entegrasyon Çin'in dışa açılımını hızlandırıyor

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Bingnan, Çin'in çok taraflı ticaret sistemini sıkı şekilde muhafaza ettiğini ve bölgesel ekonomik entegrasyonda da aktif rol oynadığını söyle...

Abone Ol

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Bingnan, Çin'in çok taraflı ticaret sistemini sıkı şekilde muhafaza ettiğini ve bölgesel ekonomik entegrasyonda da aktif rol oynadığını söyledi. Wang, bölgesel entegrasyon üzerine düzenlenen alt forumda, Çin'in 26 ülke ve bölge ile 19 serbest ticaret anlaşması (STA) imzaladığını ve STA ortaklarıyla ticaret hacminin ülkenin toplam dış ticaretinin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturduğunu belirtti. Alt forum, Cuma günü, CIIE'nin etkinliklerinden biri olan 4. Hongqiao Uluslararası Ekonomik Forumu kapsamında düzenlendi.

Wang'a göre, Çin'in dış dünyaya açılım süreci daha yüksek bir düzeyde devam edecek ve Çin; bölgesel ekonomik entegrasyonu aktif olarak destekleyerek bölge ve dünya için daha büyük bir pazar, daha fazla fırsat sağlayacak ve ekonomik küreselleşmeyi daha açık, kapsayıcı, dengeli ve kazan-kazan yönüne doğru itecek. Son yıllarda Çin, finans sektörünü düzenli olarak dışa açmaya devam ediyor. Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Chen Yulu, yabancıların banka, tahvil ve fon yönetim şirketi satın almasına yönelik kısıtlamaların tamamen kaldırıldığını ve sermaye piyasasının iki yönlü açılımının genişleyerek devam ettiğini söyledi.

Chen, Çin'in kuruluş öncesi ulusal muamele ve negatif liste yönetim sistemini iyileştirmeye devam edeceğini vurguladı. Chen, ülkesinin; dışa açılmayı daha sistematik ve kurumsal hale getirmeye, politikaları daha şeffaf ve öngörülebilir kılmaya ve finans sektörünün reel ekonomi ile bölgesel ekonomik ve ticari işbirliğine hizmet etme kapasitesini artırmaya devam edeceğini belirtti.

Xinhua Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Zhou Zongmin, finansal işbirliği ve bölgesel ekonomik entegrasyonun dışa açılımı için yüksek standartta haber ve bilgiye, çeşitli medya kurumları ile kamuoyuna bilgi sağlayan kuruluşların aktif performansına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Zhou, Xinhua'nın; kapsamlı istişare, ortak katkı ve karşılıklı fayda ilkesi uyarınca bölgesel entegrasyonda finansal işbirliğine ve kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla tüm taraflarla çalışmaya ve haber yayınlama, küresel haber ağı, ulusal üst düzey düşünce kuruluşu, finansal bilgi hizmeti veren bir kuruluş olarak güçlü olduğu bu alanlardaki avantajlarını kullanmaya kararlı olduğunu belirtti.

Bank of China Başkanı Liu Jin, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) sayesinde finansal kurumların geliştirilmesi için geniş bir alan ve daha adil, açık, istikrarlı, şeffaf bir rekabet ortamı yaratıldığının altını çizdi. Liu, RCEP'in; Çin'in finans sektörünün yabancı pazarları daha fazla keşfetmesine ve Çin'de iş yapmak için daha fazla yabancı finans kuruluşunu ülkeye çekmeye yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.