BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 25 Nisan (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, Sudan'daki çatışmaların halihazırda kötü olan insani krizi hızla felakete dönüştürdüğünü söyledi. Salı günü Güvenlik Konseyi'ne bilgilendirmede bulunan Msuya, Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışmaların başladığı 15 Nisan'dan bu yana Sudan'da yaşananların, sıradan vatandaşlar ve yardım çalışanları açısından bir kabus olduğunu vurguladı.

15 Nisan öncesinde bile Sudan'daki insani ihtiyaçların rekor düzeyde yüksek olduğunu ve şok edici şekilde ülke nüfusunun üçte birine karşılık gelen 15,8 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Msuya, 4 milyon çocuk, hamile ve emziren kadının kötü beslendiğini ve yaklaşık 3,7 milyon kişinin ülke içinde yerlerinden edildiğini vurguladı. Msuya, "Bu çatışma bu ihtiyaçları daha da artırmakla kalmayacak aynı zamanda tamamen yeni bir insani zorluklar dalgası yaratabilir. Çatışmalar, yardım çalışmalarını büyük oranda engelliyor ve tehlikeye atıyor. İnsani kriz hızla bir felakete dönüşüyor" dedi.

Çin'in Zhejiang eyaletinde Pulasan Tayfunu alarmı Çin'in Zhejiang eyaletinde Pulasan Tayfunu alarmı

450'den fazla kişinin öldürüldüğünü, 4.000'i aşkın kişinin yaralandığını ve en az 20 hastanenin hasar aldığı ya da askeri amaçla kullanıldığı için veya kaynak eksikliği yüzünden kapatıldığını belirten Msuya, elektrik kesintileri ve yakıt eksikliğinin, aşı stoklarının ve su kaynaklarının zarar görmesine yol açabileceği, bunun sonucunda da hastalıkların yayılabileceği uyarısında bulundu. Msuya, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olaylarının bildirildiğini ve çocuklar başta olmak üzere ruh sağlığı ve psikolojik refah üzerindeki etkilerin akıl almaz boyutlarda olduğunu sözlerine ekledi. Durumun son derece tehlikeli ve alarm verici boyutlarda olmasına karşın BM'nin Sudan halkına olan adanmışlığının sürdüğünü vurgulayan Msuya, BM'nin stoklarını yenileme yollarını araştırdığını ve güvenli olur olmaz Port Sudan ve diğer bölgelerdeki ortaklarına yardım götürmeye çalışacağını söyledi. BM'nin hızlı müdahaleye destek olmak üzere Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir merkezi harekete geçirdiğini ve bölgedeki ülkelere mülteci akını için hazırlık yaptığını dile getiren Msuya, on binlerce kişinin Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Mısır, Etiyopya ve Güney Sudan'a gittiğini sözlerine ekledi. Msuya, "Sudan halkının ihtiyacı olan şey, onlar için yapmamız gereken şey derhal ateşkes sağlamak ve krize kalıcı bir çözüm bulmak" dedi.

Editör: Şeymanur Erbay