BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Kovid-19 pandemisine ve dünyanın büyük bir kısmında insanların hala evlerinde ellerini yıkayabilecek imkanlara erişimi olmadığını vurgulayan BM yetkilisi "Bu, virüse karşı ilk savunma cephesi ve suyun bu süreçteki değeri aşikardır" dedi. Sasha Koo-Oshima, "İlk fark ettiğimiz şey el yıkamaydı. Birçok ülkede sadece elleri yıkamak için bile temiz su yok" diye ekledi.

BM, Pazartesi günü yaptığı açıklamada 2 milyardan fazla insanın suya doğrudan erişiminin olmadığını, "mavi altın"ın koronavirüs pandemisini yenmede hayati olduğunu kaydetti. Suyun değerine odaklanan 2021 Dünya Su Kalkınma Raporu'nda BM, suyun acilen korunmasının önemini vurguladı. Koo-Oshima, "Bu da yetersiz yatırım ile su sanitasyonu sorununu ve milyarlarca insana yönelik hizmetleri gündeme getiriyor ki pandeminin başından beri bu fazlasıyla açık hale geldi" dedi.

Son yıllarda küresel su tedariğinin gittikçe daha zor hale geldiğini, bunun tarımsal üretimi, gıda güvenliğini ve su kalitesini tehdit ettiğini belirten Koo-Oshima, Çin gibi ülkelerin su kıtlığı sorununun üstesinden gelmede lider rol oynayabileceğini söyledi. Koo-Oshima, "Çin, bilhassa ülkenin batısında çok kurak ve yarı kurak bölgelere sahip. Bu kurak bölgeleri yeşillendirmede ve doğa bazlı çözümler getirmede harika işler yaptılar ve Çin bu konuda çok etkili oldu" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI