Dünya

BM yeterli finansman sağlanmayan insani krizler için 135 milyon doları serbest bıraktı

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock Pazartesi günü, Afrika, Amerika ve Ortadoğu'daki 12 ülkede devam eden insani yardım operasyonlarını desteklem...

Abone Ol

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock Pazartesi günü, Afrika, Amerika ve Ortadoğu'daki 12 ülkede devam eden insani yardım operasyonlarını desteklemek için BM Merkezi Acil Müdahale Fonu'ndan (CERF) 135 milyon ABD dolarını serbest bıraktı.

Duyuru, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde 350.000'den fazla kişinin açlık koşullarında yaşadığı ve Burkina Faso, Madagaskar'ın güneyi, Nijerya'nın kuzeydoğusu, Sudan'ın güneyinin yanı sıra Yemen'de açlık tehdidinin belirdiğini gösteren verilerin geçen hafta yayınlanmasının ardından geldi.

Serbest bırakılan fonun önemli bir bölümü, Suriye (20 milyon dolar), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (20 milyon dolar) ve Tigray bölgesindekiler başta olmak üzere Etiyopya'daki (13 milyon dolar) insani yardım örgütleri arasında dağıtılacak. Afganistan, Nijerya ve Güney Sudan'daki yardım operasyonlarının her biri 11 milyon dolar alacak.

Fonun geri kalanı ise Madagaskar (8 milyon dolar), Venezuela (7 milyon dolar), Çad (7 milyon dolar), Burkina Faso (7 milyon dolar), Kamerun (5 milyon dolar) ve Mozambik'e (5 milyon dolar) gidecek. Ayrıca engelliler için program geliştirmeye odaklanan bir dizi projeye 10 milyon dolar yönlendirilecek.

Lowcock, "Açlık şu anda birçok yerde çirkin yüzünü göstermeye başladı, bu yüzden kaybedecek zaman yok. CERF ödeneği, hayatta kalması için yardıma muhtaç milyonlarca insan için yaşamla ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir. Söz konusu fon ile ihtiyaç sahiplerine en muhtaç oldukları dönemde temiz su, barınma ve gıda gibi temel ihtiyaç malzemeleri sağlanacak" dedi.

Güney Sudan'ın Yambio kentindeki Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) deposunda mısır çuvallarını taşıyan işçiler, 5 Mart 2020. (Fotoğraf: Gale Julius/Xinhua)

Lowcock şöyle devam etti: "İnsani yardım ihtiyaçları insani yardımlara ayrılan parayı aşıyor ve tüm insani krizlere eşit miktarda ihtimam gösterilemiyor veya para ayrılamıyor. CERF'in finansmanı bu dengesizliğin giderilmesi ve hayati önem taşıyan yardım faaliyetlerin her yerde devam etmesinin sağlanması için her zamankinden daha önemli bir araçtır."

CERF, krizlerden olumsuz etkilenen insanlara yardım etmenin en hızlı ve en akılcı yollarından biri. Fon, BM kuruluşları ve diğerlerinin gereken her yerde acil müdahale operasyonu başlatması veya daha önce başlatılanları güçlendirmesi için zamanında ve etkili hayat kurtaran insani yardım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. Yeterince finansman sağlanmayan acil durumlara ödenek tahsisi kararları, 70'ten fazla insani göstergenin detaylı analizi ve paydaşlarla geniş kapsamlı istişarelere dayanıyor.

BM Genel Kurulu tarafından 2005'te kurulan CERF, 129 üye ülke ve gözlemcinin cömert katkılarıyla 100'den fazla ülke ve bölgedeki yüz milyonlarca insana, toplam tutarı 7 milyar doları aşan yardımlarda bulundu. Söz konusu yardım tutarı, yeterli finansman sağlanamayan krizlere tahsis edilen 2,3 milyar dolardan fazla kaynağı de içeriyor.