Sanal olarak düzenlenen yardım ve kalkınma bakanları toplantısında konuşan Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, isyancı Husilerin stratejik Marib bölgesinde saldırılar düzenleyerek kazanımlar elde ettiği Yemen'de insani krizin giderek kötüleştiğini anlattı.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

"Kelimenin tam anlamıyla açlığa doğru yürüyen 16 milyon insana bakıyoruz" ifadelerini kullanan Beasley, "Bu savaşın bitmesine ihtiyacımız var, bu bir. Bağışçılar yoruluyorsa o zaman savaşı bitirsinler. Dünya liderlerinin bu çatışmaya dahil olan tüm taraflara baskı yapması gerekiyor çünkü Yemen'deki insanlar yeterince acı çekti" diye konuştu.

Yemen, Husi milislerin ülkenin kuzeyindeki birkaç vilayetin kontrolünü ele geçirdiği ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi hükümetini başkent Sana'dan çıkmaya zorladığı 2014 yılının sonlarından beri iç savaşın içinde. Yemen'de süregiden çatışmalar 230.000'den fazla kişinin ölümüne, tahminen 4 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açtı ve 29 milyonluk Yemen nüfusunun yüzde 80'ini yardıma muhtaç hale getirdi.

BM ülkedeki durumu "dünyanın en kötü insani krizi" olarak nitelendiriyor. Zira Yemen'de ağır topçu ve hava saldırıları tıbbi bakım erişimine zarar verirken, kalan birkaç tesis üzerinde de baskı yaratıyor. Beasley, bağışçılar devreye girmezse Ekim ayına kadar 3 milyondan fazla kişiye, Aralık ayına kadarsa 5 milyon kişiye yapılan gıda yardımlarının kesilebileceği konusunda uyardı.

Editör: İRFAN KARSLI