Eski BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, "Bu, son dönemde meydana gelen en büyük depremlerden biri. Türkiye ve Suriye'nin her türlü yardıma ihtiyacı var. Mevcut arama ve kurtarma çalışmaları birkaç gün sürecek ama kısa süre sonra yaralılar için tıbbi yardımın sağlanması, su, elektrik ve diğer hizmetlerin eski haline getirilmesi ve evlerini kaybedenlere barınacak yer sağlanması temel öncelik haline gelecek" dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 7 Şubat (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşları, Pazartesi gününün ilk saatlerinde Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeyinde yıkıma yol açan depremlerin ardından halen enkaz altında olduğuna inanılan kişiler de dahil olmak üzere binlerce depremzedeye yardım etmek için harekete geçti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı yazılı açıklamada, "Bu trajedi zamanında kalbim Türkiye ve Suriye halkıyla birlikte" dedi ve ekledi: "Birleşmiş Milletler müdahaleyi desteklemeye tam olarak kararlı. Olay yerindeki ekiplerimiz ihtiyaç tespiti yapıp yardım sağlıyor." Türk hükümeti 4. seviye alarm vererek uluslararası yardım çağrısı yaptı. Suriye'nin kuzeybatısında ise çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 4,1 milyon kişi insani yardımla yaşıyor. Sert kış koşullarının görüldüğü Suriye'de kolera salgını da devam ediyor. 

2-32Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinde ölümcül depremin ardından kurtarma çalışmaları devam ediyor, 6 Şubat 2023. (Fotoğraf: Str/Xinhua)

BM Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner yaptığı yazılı açıklamada, "Birleşmiş Milletler ailesinin bir üyesi olan BM Kalkınma Programı (UNDP) önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda depremden etkilenen insanlara destek verip bu trajediden toparlanmalarına yardım etmeye hazırdır" ifadelerini kullandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Twitter'da paylaştığı mesajında, DSÖ'nün yaralılar ve en savunmasız gruplara sağlık hizmetleri sağlamak üzere acil sağlık ekiplerini görevlendirdiğini söyledi. OCHA, 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssüne yakın konumdaki Gaziantep'in, BM'nin Suriye'nin kuzeyindeki yardım çalışmaları için önemli bir üs görevi gördüğünü hatırlattı.  Xinhua'nın elektronik posta yoluyla ulaşarak anlık yorumlarını aldığı Eski BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, "Bu, son dönemlerde meydana gelen en büyük depremlerden biri. Türkiye ve Suriye'nin her türlü yardıma ihtiyacı var. Mevcut arama ve kurtarma çalışmaları birkaç gün sürecek ama kısa süre sonra yaralılar için tıbbi yardımın sağlanması, su, elektrik ve diğer hizmetlerin eski haline getirilmesi ve evlerini kaybedenlere barınacak yer sağlanması temel öncelik haline gelecek" diye konuştu. Lowcock, uluslararası kalkınmaya odaklanan Washington D.C. ve Londra merkezli kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu Küresel Kalkınma Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapıyor. Suriye'deki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Twitter'da, "Bu sabah meydana gelen #depremin neden olduğu ölümler bizi derinden üzdü" şeklinde bir mesaj paylaşarak kurumun "Suriye'de ihtiyaç sahiplerine yardım ve destek götürmek üzere yapılacak müdahale konusunda #BM Kuruluşları ve diğer insani yardım aktörleriyle aktif şekilde koordinasyon yürüttüğünü" belirtti.

Çin uzaya dört yeni uydu gönderdi Çin uzaya dört yeni uydu gönderdi

3-27Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinde ölümcül depreminden ardından kurtarma çalışmaları devam ediyor, 6 Şubat 2023. (Fotoğraf: Str/Xinhua)

Lübnan'a kadar hissedilen deprem sonucu Suriye'nin kuzeyindeki Halep ve İdlib kentlerinde iki hastane de dahil olmak üzere binlerce bina yıkıldı. Yıllardır süren savaş yüzünden Suriye'nin kuzeyinde milyonlarca Suriyeli yerlerinden edilmiş durumda ve büyük miktarlarda insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Kar ve yağmur, kurtarma ekiplerinin çalışmalarını engelliyor ve birçoğunun ailelerinin, yıkılan binaların altında olduğuna inanılıyor. Öte yandan Ankara'dan yapılan resmi uluslararası yardım çağrısına yanıt veren BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da, yardımda bulunmak istediğini teyit etti. UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Kalplerimiz ve düşüncelerimiz, Türkiye ve Suriye'de yıkıcı depremlerden etkilenen çocuklar ve ailelerle birlikte. Sevdiklerini kaybedenlere en içten taziyelerimizi iletiyoruz" diye konuştu. BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Gaziantep'teki deposunda sevkiyata hazır gıda dışı malzemeler ve temel yardım malzemeleri hazırlandığını açıkladı. IOM Sözcüsü Safa Msehli, "IOM ekipleri ayrıca müdahale çalışmalarına temel oluşturacak saha değerlendirmeleri de yürütüyor" dedi.  

Kaynak: rss