Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

SANA, 14 Nisan (Xinhua) -- Grundberg söz konusu açıklamayı Yemen'in Husilerin kontrolündeki başkentine yaptığı üç günlük ziyareti tamamladıktan sonra Sana Uluslararası Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında yaptı. BM Temsilcisi, Husi siyasi liderleriyle "ateşkesin ve unsurlarının uygulanmasında kaydedilen gelişmenin yanı sıra, çatışmaya kapsamlı bir siyasi çözümün bulunmasına yönelik bir adım olarak ateşkesten yararlanma yolları" konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Grundberg, "Ateşkesin uygulanmasının tüm boyutlarına bağlılıklarını yeniden teyit ettiler" diye konuştu. BM Temsilcisi, Husilerin kontrolündeki bölgelere temel ürünlerin ithalatı için can alıcı önemde olan stratejik Hudeyde limanına yakıt gemilerinin girmesine izin verilmesinin önemini de vurguladı.

Grundberg, "Son altı yılda gerçekleşecek ilk ticari uçuş için Sana Havalimanı'nın açılışına yönelik yoğun çalışma ve hazırlıklar devam ediyor" diye ekledi. Ülkenin savaşan tarafları, 2 Nisan'dan itibaren iki ay sürmesi beklenen BM aracılığıyla yapılmış ateşkes anlaşmasını uygulamayı kabul etti.Ateşkes, tüm Yemen ve sınırlarında, her türlü kara, hava ve deniz askeri saldırıların durdurulmasını içeriyor. Ateşkes kapsamında 18 yakıt gemisinin Hudeyde limanına girişinin kolaylaştırılması ve Sana Uluslararası Havalimanı'nda gidiş geliş olmak üzere haftada iki kez ticari uçuş yapılmasına izin verilmesi de yer alıyor. Bazı bölgelerde ateşkesin ihlal edildiği haberleri konusunda endişelerini dile getiren BM Elçisi, "Zorluklara karşı dikkatli olmamız gerekiyor" diye konuştu. Öte yandan Husilere ait al-Masirah TV, Husi hareketinin önde gelen bir siyasi lideri olan Mehdi el-Meşat'ın Salı günü yaptığı açıklamayla grubun barışa bağlı olduğunu ifade ettiğini, ancak barışın, Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun Husilerin kontrolündeki bölgelere yönelik ablukasına son vermesiyle elde edilebileceğini vurguladığını bildirdi.

Editör: Şeymanur Erbay