Yaşam

BM, Suriye'nin El-Hol Mülteci Kampı'nda artan şiddeti ve yardım çalışanının öldürülmesini şiddetle kınadı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 13 Ocak (Xinhua) Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Salı günü kampa ait bir sağlık tesisine düzenlenen silahlı saldırıda bir yar...

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 13 Ocak (Xinhua) Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Salı günü kampa ait bir sağlık tesisine düzenlenen silahlı saldırıda bir yardım çalışanının öldürüldüğünü söyledi. BM'nin Suriye'deki Mukim Koordinatörü ve İnsani Yardım Koordinatörü İmran Rıza ve BM Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Muhannad Hadi, "çirkin olayı ve devam eden şiddeti" kınadı. OCHA açıklamasında, "iki üst düzey BM görevlisinin, Suriye'deki bütün insani yardım topluluğu adına kurbanın ailesine, yakınlarına ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı dilediği" belirtildi. Öldürülen kişinin kimliği veya cinayetin tam olarak nasıl gerçekleştiğine ilişkin bir bilgiye henüz ulaşılamadı. OCHA, "(İki üst düzey BM Yetkilisi) insani yardımın güvenli ve etkin bir şekilde sunulmaya devam edebilmesi için etki sahibi bütün tarafları, uygun güvenlik önlemlerini sağlamaya çağırdılar" dedi.

OCHA açıklamasında, Suriye'nin kuzeydoğusundaki kampta "hukukun üstünlüğü kuralının uygulanmasında önemli bir gerilemenin ve kamp sakinleri arasında artan şiddet olaylarının yaşanmaya devam ettiği ve bir dizi ürkütücü saldırının bildirildiği" belirtildi. El-Hol'da bu yıl bir yardım çalışanı veya kampta yaşayan bir kişi ilk kez öldürüldü. OCHA, geçen yıl birisi insani yardım çalışanı olmak üzere kampta yaşayan 89 Suriyeli ve Iraklı mültecinin öldürüldüğünü söyledi. El-Hol, Suriye'de mülteciler ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişiler için mevcut en büyük kamp. Kampta, yarısından fazlası 18 yaşın altında olmak üzere yaklaşık 56.000 kişi yaşıyor.

OCHA, cinayetin ardından insani yardım çalışanlarının güvenlik protokollerini gözden geçirmek için çalışmalarına iki günlüğüne ara verdiklerini söyledi. OCHA açıklamasında, "BM ve diğer insani yardım kuruluşları, hayat kurtaran temel yardım malzemelerinin El-Hol'a gönderilmesi ve ulaştırılması hedefine bağlı kalmaya devam etmektedir" denildi ve şöyle devam edildi: "Ancak çalışmaları sadece sürekli olarak yaşanan güvenlik sorunlarını gidermeye dönük adımlar atıldığında etkili olabilir." OCHA, El-Hol kampında yaşayanların, "yerlerinden edilmeleri hakkında onurlu, bilinçli ve kalıcı çözümlere ihtiyaç duyduğunu" söyledi ve şunları ekledi: "Birleşmiş Milletler, tüm sorumlu tarafların bu sorunu çözmek ve El-Hol'da yaşayan her bir kişinin haklarını, onurunu ve insanlığını korumak amacıyla acil ve anlamlı önlemler alması çağrısını yinelemektedir."