Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü, Perşembe günü, BM genel sekreterinin küresel iklim hakkında atılan adımlardaki ilerlemeden mutlu olduğunu ancak Kovid-19 pandemisiyle mücadelede uluslararası işbirliğinin olmamasından üzüntü duyduğunu söyledi.

Stephane Dujarric, BM genel sekreterinin 2020 yılı için en büyük gururu ve en büyük üzüntüsünün ne olduğu hakkında sorulan soruya şu esprili cevabı verdi: "Kendi kendini övecek biri değildir. Ama bu galiba benim işim."

Guterres'in gurur duymayı en çok hakettiği şeylerden birisinin iklim konusunda kayda değer bir hareket görmek olduğunu söyleyen Dujarric şöyle konuştu: "Bu, kendisinin Çin'de, Japonya'da ve Hindistan'da güçlü bir mesajla vurguladığı bir husus. Ve o kayda değer hareketi gördük."

Dujarric, çok daha fazlasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, 12 Aralık'ta düzenlenen BM İklim Zirvesi'nde çok önemli ülkelerin karbon nötrlüğü ve emisyonları azaltması konularında sözler verdiklerini hatırlattı ve şunu ekledi: "Bu, sanırım geçtiğimiz yıl bu konudaki yoğun çalışmalarının bir yansıması oldu."

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Dujarric, Guterres'in en çok üzüntü duyduğu konunun ise Kovid-19 hakkında ve bu pandeminin yol açtığı sonuçlar hakkında gerçek anlamda uluslararası işbirliğinin olmayışı olduğunu söyledi. Dujarric, pandeminin ortaya çıktığı ilk günden itibaren çok daha güçlü bir koordinasyonun ve işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti.

Dujarric, Guterres'in halen Noel ve yılbaşı tatili için Portekiz'deki ailesiyle birlikte bulunduğunu ve New York'a 4 Ocak'ta dönmesinin beklendiğini belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI