Dünya

BM, Somali'deki su kıtlığına karşı 13 milyon dolarlık bir girişim başlattı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), çok donörlü Somali İnsani Yardım Fonu'ndan sağlanan fonun, Merkezi Acil Durum Müdahale Fonu'ndan 7 milyon dolarlık hibe ile tamamlan...

Abone Ol

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), çok donörlü Somali İnsani Yardım Fonu'ndan sağlanan fonun, Merkezi Acil Durum Müdahale Fonu'ndan 7 milyon dolarlık hibe ile tamamlanacağını belirtti. OCHA, son insani durum raporunda, "En az 34 bölge alarm verici su kıtlığı ile karşı karşıya, bazıları kuraklık öncesi dönemde. En kötü etkilenen bölgelerse Somaliland, Puntland, Galmudug, Hirshabelle ve Jubaland" ifadelerine yer verdi.

Somali'nin çoğu bölgesinde, 2020 yılının sonunda genel olarak ortalamanın altında geçen bir yağış mevsiminin (Deyr) ardından Ocak ayından beri normalin üstü kurulukta ve sıcaklıkta koşullar yaşanıyor. BM'ye göre, Ekim-Aralık arasındaki Deyr 2020 boyunca ülkenin kuzeyine ve güneyine düşen kümülatif yağış tarihsel ortalamadan daha düşüktü. Yağışlardaki en büyük azalma, ülkenin Togdheer, Gedo ve Aşağı Juba bölgelerinde gerçekleşti.

OCHA, "Somali genelinde 2020 yılının Kasım ayından bu yana görülen aşırı kurak koşullar nedeniyle 83 bin 300'den fazla insan halihazırda yerinden oldu. İnsani kuruluşlar, bir faciayı önlemek için uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi gerektiğini söylüyor" dedi. OCHA, ayrıca, insani yardım önlemlerini tamamlamak ve tekrarlayan iklimsel şok sorununa çözüm bulmak için, uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma çözümlerinin de gerekli olduğunu kaydetti.

BM'ye göre, 2021 yılında 3,4 milyon insan kuraklık benzeri koşullardan etkilenebilir, bunların yaklaşık 380 bininin aşırı kurak koşullar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalması bekleniyor. BM, durumun ayrıca kadın ve çocuklar için, bilhassa da kız çocukları için zorlayıcı olduğunu, çünkü su kıtlığının su almak için gereken bakım yükünü ve aynı zamanda istismar ve şiddet riskini de artırdığını belirtti.