Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, genellikle ilkbahar başlarında yağan Gu yağmurlarının bu yıl ülkenin bazı kesimlerine geç geldiği ve yağış miktarının ortalamanın altında kaldığı belirtildi. Mayıs ayı ortasındaki yağış düşüşü nedeniyle Gu mahsul ekimi mevsimi önemli ölçüde olumsuz etkilendi.
Ofisten yapılan açıklamada, "Nisan-Eylül 2021 tarihleri arasında Somali'de yaklaşık 2,73 ila 2,83 milyon kişinin kriz... veya daha kötü sonuçlarla karşılaşması bekleniyor ve bu da ülkedeki gıda güvenliği durumunun kötüleştiğini yansıtıyor" denildi. Somali hükümeti Birleşmiş Milletler'le istişare ederek 25 Nisan'da ülkede kuraklık ilan etti. Orta ve şiddetli kuraklık durumu ülkenin yüzde 80'inden fazlasını etkiledi.
OCHA, birkaç gün sonra Gu yağmurlarının başladığını ancak bunun ülkenin bazı kesimlerinde etkili olduğunu, sel ve su baskınlarına yol açarak 400.000 kişiyi olumsuz etkilediğini ve bunlardan 101.300'ünün evlerinden olduğunu kaydetti. Ofis, insani yardım örgütlerinin en çok yardıma ihtiyaç duyulan bölgelere su, önemli sağlık ve hijyen malzemeleri, gıda dışı ürünler, nakit para ve gıda malzemelerinin dağıtımı da dahil olmak üzere yardım ulaştırmaya devam ettiğini açıkladı.
Çifte iklim felaketi Somali'de yıllardır devam eden çatışma ve güvensizlik ortamında meydana geldi. OCHA, ülkedeki insani yardım faaliyetleri için fonların ciddi biçimde yetersiz kaldığını kaydetti. 2021 Somali İnsani Yardım Planı uyarınca 4 milyon kişiye yardım edilmesi için 1,09 milyar ABD doları gerekiyor ancak halen bu miktarın sadece yüzde 20'sinin finansmanı sağlanmış durumda.