Yurt

BM raporu: Arap bölgesinin kamu borcu 2020'de tarihi seviyeye çıktı

"Likidite Sıkıntısı ve Borç: Arap Bölgesinde Toparlanmanın Önündeki Engeller" isimli politika özetinde, yüksek gelirli Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerde 2...

Abone Ol

"Likidite Sıkıntısı ve Borç: Arap Bölgesinde Toparlanmanın Önündeki Engeller" isimli politika özetinde, yüksek gelirli Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerde 2008'de yaklaşık 117 milyar ABD doları olan brüt kamu borcunun 2020'de yaklaşık yüzde 400 artarak 576 milyar dolara fırladığı belirtildi.

Politika özetine göre, orta gelirli ülkelerin kamu borcu bölgenin kamu borcunun neredeyse yarısına yakın durumda; bu borç 2008'de yaklaşık 250 milyar dolarken, 2020'de 658 milyar dolara sıçradı. Irak, Libya ve Yemen gibi çatışmalardan etkilenen ülkelerde kamu borcu 2020 itibarıyla yaklaşık 190 milyar dolara yükseldi.

Politika özetinin baş yazarı olan Niranjan Sarangi, pandeminin, ülkelerin likidite ihtiyacını artırarak Mısır, Ürdün ve Tunus gibi ülkeleri, ithalat ihtiyaçlarını karşılamak için 2020'de Uluslararası Para Fonu'ndan 10 milyar dolardan fazla borç almaya zorladığını belirtti.

ESCWA özetinde, kredi verenlere, Kovid-19 pandemisinin devam eden etkilerini göz önünde bulundurarak, G20 Borç Servisini Askıya Alma Girişimi kapsamında borç servisi ödemelerine ilişkin moratoryum süresini 2022'nin sonuna kadar uzatmaları ve girişimin kapsamını tüm yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeleri kapsayacak şekilde genişletmeleri çağrısı yapıldı.