LAKEK'in pandemiyle ilgili "Eşitlikle sürdürülebilir bir toparlanmada kadınların ekonomik özerkliği" başlıklı son raporuna göre, 2020'de iş piyasasına katılım oranı kadınlarda yüzde 46, erkeklerde ise yüzde 69 oldu. Buna karşılık 2019'da bu oranlar, kadınlarda yüzde 52, erkeklerdeyse yüzde 73,6 seviyesindeydi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Araştırma, 2020 yılında "Evdeki bakım taleplerini karşılamak zorunda kalan kadınların iş aramaya geri dönmediğini ve işgücünden kitlesel bir kadın göçü yaşandığını" gösteriyor. Rapora göre, bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılasında (GSYİH) 2020'de yaşanan yüzde 7,7'lik düşüş ve sağlık krizinin istihdam üzerindeki etkisi de "Hane halkının gelirini olumsuz etkiliyor."

LAKEK, 2019'dan bu yana 23 milyon kadının daha eklenmesiyle 2020'de yaklaşık 118 milyon Latin Amerikalı kadının yoksulluk içinde yaşadığını tahmin ediyor. Bir basın toplantısıyla raporu sunan LAKEK İcra Sekreteri Alicia Barcena, kadınların sağlık sektöründe çalışanların yüzde 73,2'sini oluşturduğunu belirterek "Bölgenin kadınları, pandemiyle ön saflarda verilen mücadelenin çok önemli bir parçası" dedi.

Bu kadınların "Uzun mesai günleri gibi aşırı çalışma koşullarına" katlandığını belirten Barcena, kadınların virüs bulaşma riskine daha fazla maruz kaldığını, maaş ayrımcılığına uğradıklarını ve erkek meslektaşlarından yüzde 23,7 oranında daha az kazandıklarını söyledi.

LAKEK'e göre, "Krizden en çok etkilenen sektörlerden" biri de genellikle kadınları istihdam eden ücretli ev işleri.

Barcena, kadınların çalışma koşullarını iyileştirmek için "Latin Amerika ve Karayipler, bakım hizmetleri ekonomisine yatırım yapmalı, bu alanı refah, zaman ile gelirin yeniden dağıtımı, işgücüne katılım, büyüme ve vergi geliri üzerindeki çarpan etkileriyle ekonomik toparlanma için dinamik bir sektör olarak kabul etmeli" mesajı verdi.

Hükümetlere "Temizlik, ulaşım, bakım hizmetleri sunan kişiler ile eğitim sistemleri ve hane halkı sağlığı alanında çalışanlar dahil olmak üzere sağlık çalışanlarına aşılama stratejilerinde öncelik verilmeli" tavsiyesinde bulunan Barcena, "Çoğu kadın olan bu çalışanlar hayatın devamlılığının ve bakım hizmetlerinin temel direğidir" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI