Yurt

BM: Mozambik'in kuzeyinde devam eden çatışmalar 732.000'den fazla kişiyi yerinden etti

BM verilerine göre, yerinden edilenlerin yüzde 30'u birden fazla kez yaşadığı yerden kaçmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), yerinde...

Abone Ol

BM verilerine göre, yerinden edilenlerin yüzde 30'u birden fazla kez yaşadığı yerden kaçmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), yerinden edilmelerin bölge genelinde acil insani ihtiyaçlar doğurduğunu belirtti. Yalnızca 2020'de, Cabo Delgado'daki saldırılar ve şiddet nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı yaklaşık yüzde 650 oranında arttı.

Krize cevap verme kapasitesini artıran insani yardım kuruluşları, 2021'in ilk beş ayında 700.000'den fazla kişiye yardım etti. OCHA'nın açıklamasında "24 Mart'ta Palma'ya yapılan saldırı ve ardından bölgede çıkan çatışmalar yaklaşık 70.000 kişiyi evlerini terk etmek zorunda bıraktı" bilgisi verildi. Açıklamada, "Birçoğu, sırtlarındaki kıyafetlerinden başka bir şeyleri olmadığı halde günlerce yürümek zorunda kaldı; gidecekleri yere vardıklarında aç, bitkin, travmatize olmuş ve yaralı haldeydiler" ifadeleri yer aldı.

Krizden etkilenen birçok kişi Tanzanya'da sığınma talebinde bulunmaya çalışıyor. Ancak OCHA, Tanzanyalı yetkililerin bu kişileri düzenli olarak Mozambik'e geri gönderdiğini belirti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), yaklaşık 10.000 kişinin, yarısı sadece Mayıs ayından bu yana olmak üzere, Tanzanya'ya girdikten sonra ülkelerine iade edildiğini duyurdu.

OCHA, tekrar tekrar yerinden edilme ve geçim kaynaklarının yok edilmesinin ailelerin kıt kaynaklarını tükettiğini ve bunun da çok sayıdaki sağlık ve korunma acil durumunun üzerine ciddi bir açlık krizine yol açacağını vurguladı. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, insani yardımların güvenlik sorunları, erişim zorlukları ve yetersiz finansman nedeniyle ihtiyaçlara cevap vermede geride kaldığını belirtti. OCHA, Mozambik'teki yardım kuruluşlarının Cabo Delgado, Niassa ve Nampula bölgelerindeki 1,1 milyon kişiye yardım etmek ve korumak için gereken 254 milyon ABD dolarının yaklaşık yüzde 11'ini aldığını söyledi.