Dünya

BM Libya'nın başkenti Trablus'taki askeri hareketlilik konusunda endişelerini dile getirdi

TRABLUS, 11 Mart (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Perşembe günü, başkent Trablus'ta gerilimin artmasına yol açan silahlı grupların hareketliliği k...

Abone Ol

TRABLUS, 11 Mart (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Perşembe günü, başkent Trablus'ta gerilimin artmasına yol açan silahlı grupların hareketliliği konusundaki endişelerini dile getirdi.

UNSMIL'den yapılan açıklamada, "UNSMIL, Trablus'ta ve çevresinde gerilimi artıran birliklerin hareketliliği ve silahlı grupların büyük konvoylar halinde hareketine ilişkin haberleri endişeyle yakından takip ediyor" denildi.

Libya'da Temsilciler Meclisi'nin (parlamento) Fethi Başağa'yı yeni başbakan olarak seçmesinin ardından başkent Trablus'ta askeri araçlar görülüyor, 12 Şubat 2022. (Fotoğraf: Hamza Turkia/Xinhua)

Libya'da Temsilciler Meclisi'nin (parlamento) Fethi Başağa'yı yeni başbakan olarak seçmesinin ardından başkent Trablus'ta askeri araçlar görülüyor, 12 Şubat 2022. (Fotoğraf: Hamza Turkia/Xinhua)

Ülkede sükunet ve istikrarın korunmasının öneminin bir kez daha vurgulandığı açıklamada, UNSMIL tüm tarafarı, "silahlı çatışmalara yol açabilecek her türlü eylemden kaçınmaya çağırıyor" denildi.

BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Danışmanı Stephanie Williams Perşembe günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Libyalıların karşılıklı mutabakata dayalı bir yol bulmasına aracılık ve yardım etmek için Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğundan yararlanma" teklifni yineledi.

Başbakan Abdulhamid Dibeybe'ye bağlı silahlı gruplar ile Başbakan olarak seçilen eski içişleri bakanı Fethi Başağa'ya bağlı silahlı gruplar arasında tansiyon yükseliyor.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe (ortada), Libya'nın başkenti Trablus'ta askerlerin mezuniyet töreni sırasında konuşuyor, 23 Ocak 2022. (Fotoğraf: Hamza Turkia/Xinhua)

Libya Temsilciler Meclisi veya parlamentosu yakın zamanda, Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti'nin yerine Başağa liderliğindeki yeni bir hükümeti atadı.

Hükümetinin seçilmiş bir hükümet kurulana kadar görevde kalacağını söyleyen Dibeybe 21 Şubat'ta, genel seçimlerin Haziran'da yapılmasına ilişkin planını açıkladı.