SANTİAGO, 11 Temmuz (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Latin Amerika ve Karayipler'in 2022 yılında 2021'e göre yüzde 55,2 artışla 224.579 milyar ABD doları tutarında rekor seviyede doğrudan yabancı yatırım aldığını duyurdu. BM kuruluşunun bölgedeki doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin son yayımladığı yıllık rapora göre, bölge ülkelerine doğrudan yabancı yatırım akışı yaklaşık 10 yıldır 200 milyar ABD dolarının üzerine çıkmamıştı.

2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda sergilenen geleneksel eserler ilgi odağı oldu 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda sergilenen geleneksel eserler ilgi odağı oldu

ECLAC Yönetici Sekreteri Jose Manuel Salazar-Xirinachs, Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlediği basın toplantısında raporu sunarken, "2013'ten bu yana Latin Amerika ve Karayip ülkelerine yıllık doğrudan yabancı yatırım akışı 200 milyar ABD dolarını aşmadı. Bu durum 2022 yılının, on yıllık dönemin tamamı içinde önemli bir dönüm noktası olduğu anlamına geliyor" dedi. En fazla doğrudan yabancı yatırım alan ülkeler listesinde bölgesel toplamın yüzde 41'ine sahip olan Brezilya ilk sırada yer alırken onu Meksika (yüzde 17), Şili (yüzde 9), Kolombiya (yüzde 8), Arjantin (yüzde 7) ve Peru (yüzde 5) takip ediyor.

Salazar-Xirinachs, "Bölgenin sürdürülebilir ve kapsayıcı verimli kalkınmasına etkin şekilde katkıda bulunan doğrudan yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi ve kalıcılığının sağlanması mücadelesi her zamankinden daha önemli hale geldi" diye konuştu. Salazar-Xirinachs, "Değişen küreselleşme karşısında küresel değer zincirlerinin yeniden yapılandırıldığı ve üretimin coğrafi olarak yer değiştirdiği bir dönemde yeni fırsatlar söz konusu" diye ekledi.
Raporda doğrudan yabancı yatırımlardaki artışın, "pandemi sonrası toparlanmayla uyumlu olduğu ve 2023'te benzer düzeylerde kalıp kalmayacağının belirsiz olduğu" kaydedildi. Bölgede önde gelen yatırımcılar arasında ABD ve Avrupa Birliği (Hollanda ve Lüksemburg hariç) yer alıyordu. Öte yandan Latin Amerika ve Karayipler bölgesi dahilindeki ülkelerden yapılan doğrudan yabancı yatırımlar da toplamın yüzde 9'undan yüzde 14'üne çıkarak önemli düzeyde artış sergiledi.

Editör: Şeymanur Erbay