Xinhua

BM insani yardım görevlileri Sudan'da ateşkes uygulanan bölgelere yardım götürüyor

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 25 Mayıs (Xinhua) -- BM insani yardım kuruluşlarından yapılan açıklamaya göre BM ve Sudan'daki ortakları, ülkede ateşkese uyulan yerlerde mümkün olduğunca çok insana yardım ulaştırmak için Perşembe günü harekete geçti. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), BM Çocuklara Yardım Fonu ve Uluslararası Göç Örgütü'nden malzeme taşıyan yaklaşık 20 kamyonun Sudan'ın farklı bölgelerine sevk edildiğini bildirdi.

OCHA, insani yardım ortaklarının bu haftanın başlarında ülke genelinde 4 milyondan fazla insana ulaşmak için 168 kamyonu sevk etmeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak güvenlik koşulları tam ölçekli bir operasyona elverişli olmadığı için sevk görevlileri sadece birkaç kamyonu yardım noktalarına göndermeyi başarabildi. Dünya Gıda Programı (WFP), yaklaşık üç hafta önce dağıtımları yeniden başlatmasından bu yana dokuz eyalette 500.000'den fazla kişiye gıda ve beslenme desteği ulaştırdığını duyurdu. WFP ayrıca Darfur'un orta kesimleri ve Kuzey eyaletinde yardım dağıtmayı planlıyor.

Çarşamba günü, WFP gıda yardımı yüklü kamyonlar Wadi Halfa'ya ulaştı. WFP Perşembe günü Port Sudan'a yeni gelen ve yerinden edilmiş yaklaşık 4.000 kişiye yiyecek sağlamaya başladı. OCHA'nın bildirdiğine göre, BM kuruluşları Darfur'un doğusundaki Eld'aeen şehrinde bir hastanede sadece bir hafta içinde altı yeni doğan bebeğin, elektrik kesintileri sırasında oluşan oksijen eksikliği gibi sorunlar nedeniyle öldüğünü açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çatışmaların başladığı 15 Nisan'dan bu yana hastanede 30'dan fazla yenidoğanın öldüğünü bildirdi. WHO, sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla iletişim halinde ve nasıl destek sağlayabileceğini görüşüyor.