BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcü yardımcısı Soto Nino-Martinez, "Bu, Tigray bölgesine yapılan ticari uçuşların 24 Haziran'da durmasının ardından bölgeye inen ilk yolcu uçağıydı" diyerek şöyle devam etti: "Uçak, acil ihtiyaç duyulan yardımları Tigray'daki topluluklara ulaştırmaya çalışan çeşitli insani yardım kuruluşlarına ait 30'dan fazla çalışanı götürdü."

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Nino-Martinez Xinhua'ya yaptığı açıklamada, Perşembe günkü Birleşmiş Milletler İnsani Hava Servisi (UNHAS) uçağının Addis Ababa'daki Bole Uluslararası Havaalanı'ndan kalktığını ve Tigray'ın bölgesel merkezi olan Mekele'ye indiğini söyledi. İnsani yardım personelini Tigray'a getirip götürecek olan uçuşlar haftada iki sefer yapacak.

Sözcü, bölgeye yapılan insani yardım çalışmalarının; insani yardım malzemelerindeki eksiklik, iletişim hizmetinin sınırlı olması, ticari tedarik zincirinin bulunmaması ve güvenlik endişeleri gibi güçlüklerle karşı karşıya olmaya devam ettiğini söyledi. Yayınlanan haberlerde, Tigray'daki isyancıların geçtiğimiz günlerde federal hükümet birlikleri ve diğer bölgelerden militanlarla çatıştığı, Tigray'ın hemen doğusunda bulunan Afar bölgesinde meydana gelen ve Tigray'a karayolu trafiğini tıkayan çatışmaların da bunlardan biri olduğu belirtiliyor.

Sözcü, "Gıda ve diğer temel insani tedarik malzemelerini içeren 200'den fazla kamyondan oluşan Dünya Gıda Programı liderliğindeki bir konvoy halen (Afar bölgesinde bulunan) Semera'da bekliyor ve güvenlik soruşturmaları tamamlanır tamamlanmaz Tigray'a hareket etmesi bekleniyor" dedi. UNHAS uçakları Dünya Gıda Programı tarafından yönetiliyor.

Editör: İRFAN KARSLI