Gazze'de günlük yaşam yıkıntıların arasında devam ediyor Gazze'de günlük yaşam yıkıntıların arasında devam ediyor

CENEVRE, 10 Eylül (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze'deki çatışmalara son verilmesi çağrısını yineledi. Türk, BM İnsan Hakları Konseyi'nin Pazartesi günü düzenlenen 57. oturumunda yaptığı açılış konuşmasında, savaşı sona erdirmenin ve tam anlamıyla bölgesel bir çatışmayı önlemenin mutlak ve acil öncelik olduğunu vurguladı. Çatışmanın başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e yönelik eleştirilerini İnsan Hakları Konseyi'nde sürdüren Türk, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail'in politika ve eylemlerinden kaynaklanan geniş çaplı hukuksuzlukların kapsamlı şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

Türk, bunun Uluslararası Adalet Divanı'nın Temmuz ayındaki Tavsiye Görüşü'nde ana hatlarıyla belirtildiğini hatırlattı. İsrail'in Filistinliler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çeken Türk, İsrail güçlerinin 40.000'den fazla Filistinliyi öldürdüğünü, binlercesinin yaralandığını ve birçoğunun hala Gazze'de enkaz altında olduğunu söyledi. Filistinlilerin günlük hayatta kalma mücadelesine işaret eden Türk, Gazze'de yaklaşık 1.9 milyon Filistinlinin, çoğu birden fazla kez olmak üzere, zorla yerlerinden edildiğini ifade etti.

Türk, Batı Şeria'da "bazıları son yirmi yılda görülmemiş ölçekte" olan ölümcül ve yıkıcı operasyonların, yerleşimci şiddetiyle daha da kötüleşen zaten vahim olan durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti. Türk ayrıca, İsrail hapishanelerinde veya geçici askeri tesislerde tutulan ve birçoğu keyfi olarak tutulan yaklaşık 10.000 Filistinlinin içinde bulunduğu kötü duruma da dikkat çekti. Türk, insanlık dışı koşullar ve kötü muamele nedeniyle 50'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğine işaret etti.

Kaynak: rss