Dünya

BM Güvenlik Konseyi, Libya'da tarafları taahhütlerine uymaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Salı günü yaptığı açıklamada Libya'da tarafları taahhütlerine uymaya ve anlaşmayı eksiksiz yerine getirmeye çağırdı.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Salı günü yaptığı açıklamada Libya'da tarafları taahhütlerine uymaya ve anlaşmayı eksiksiz yerine getirmeye çağırdı.

Basın açıklamasında, "Güvenlik Konseyi üyeleri, Libya'da tarafları taahhütlerine uymaya ve anlaşmayı eksiksiz yerine getirmeye çağırdı" denildi.

Açıklamada, Güvenlik Konseyi üyelerinin, Birlemiş Milletler tarafından kolaylaştırılan görüşmeler sonrasında 23 Ekim'de Cenevre'de 5+5 Ortak Askeri Komite tarafından imzalanan kalıcı ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığı hatırlatıldı.

Güvenlik Konseyi üyelerinin, Libya'daki tarafları aynı kararlılığı Libya Siyasi Diyalog Forumu (LPDF) aracılığıyla siyasal çözüme ulaşma konusunda da göstermeye çağırdığı belirtildi.

Konsey üyelerinin, LPDF'nin 26 Ekim'de sanal bir toplantıyla açılmasını memnuniyetle karşıladığı ve forumun 9 Kasım'da Tunus'ta tarafların bizzat katılımıyla yapılacak toplantısını sabırsızlıkla beklediği bildirildi.

Güvenlik Konseyi üyeleri, 2510 (2020) sayılı kararlarına ve Berlin Konferansı katılımcılarının, silah ambargosuna uyma ve silahlı çatışmaya ya da Libya'nın

iç işlerine müdahale etmekten uzak durma taahhüdüne dikkat çekti.

Konsey, üye devletleri, ateşkes anlaşmasının uygulanmasına saygı göstermeye ve destek vermeye davet etti. Güvenlik Konseyi üyeleri, Libya'nın egemenlik, bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine gösterdikleri güçlü bağlılığı yeniden teyit etti.

Libya 5+5 Ortak Askeri Komite görüşmelerine katılan iki Libya heyeti Cuma sabahı "tüm ülkede hemen uygulanmaya başlayacak kalıcı ateşkes anlaşmasını" imzalamıştı.