Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 12 Aralık'a denk gelen Uluslararası Evrensel Sağlık Güvencesi Günü'nde sağlık hizmetlerine daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Guterres mesajında, "Kovid-19 pandemisi, her ülkenin tüm halkına gereken yer ve zamanda kaliteli hizmet verecek güçlü bir sağlık sistemine sahip olmasının önemini ortaya koydu" dedi.

"Bu yıl, sağlık tesisleri yeni, çok bulaşıcı ve epey öldürücü bir hastalığa maruz kalıp bu acil durumla mücadele ederken kanser taraması, rutin aşılama ve anne-bebek bakımı gibi diğer gerekli hizmetleri veremez hale gelince nasıl bir trajedi yaşandığını gördük."

Evrensel sağlık güvencesi hedefine 2030 yılına kadar ulaşmak için tüm ülkelerin çok daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyleyen BM Genel Sekreteri'ne göre: Bu, sağlığa daha fazla harcama yapmayı gerektiriyor. Ama sırf daha fazla değil, daha doğru harcamayı da gerektiriyor; sağlık çalışanlarını korumak, altyapıyı güçlendirmek, hastalıkları önlemek ve eve yakın, topluluk içinde sağlık hizmeti sunmak gibi alanlarda daha doğru harcamayı gerektiriyor. Sağlık sistemlerine yapılan yatırımlar, ülkeleri yeni sağlık krizlerine karşı daha hazırlıklı ve daha donanımla hale de getirecek.

Guterres'e göre: Sağlık krizleri dezavantajlı ve kırılgan topluluklar üzerinde çok daha yıkıcı bir etkiye sahip. Yeni Kovid-19 aşıları, testleri ve tedavileri kullanıma girince ihtiyacı olan herkese ulaştırılmalı. Bu yılki pandemi herkes güvende olmadan kimsenin güvende olamayacağını gösterdi.

"Evrensel Sağlık Güvencesi Günü'nde, hepimizi koruyacak

sağlık hizmetlerine yatırım yaparak bu krize son vermeyi, daha güvenli ve sağlıklı bir gelecek inşa etmeyi görev bilelim --derhal."

Editör: İRFAN KARSLI