Dünya

BM Genel Sekreteri'nden okyanus biliminde devrim çağrısı

Guterres, BM Sürdürülebilir Kalkınma İçin Okyanus Bilimi On Yılı programının başlatılmasıyla ilgili yayınladığı video mesajında, okyanusların insan faaliyetlerine bağlı olarak...

Abone Ol

Guterres, BM Sürdürülebilir Kalkınma İçin Okyanus Bilimi On Yılı programının başlatılmasıyla ilgili yayınladığı video mesajında, okyanusların insan faaliyetlerine bağlı olarak eşi görülmemiş tehditlerle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

2050 yılına gelindiğinde denizlerde balıklardan fazla plastik olacağını belirten Guterres, mevcut durumun devam etmesine izin verilmesi halinde, yüzyılın sonuna gelindiğinde dünyadaki tüm tropik mercan resiflerinin ölebileceğini söyledi.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu tarafından düzenlenen üst düzey bir etkinlik sırasında konuşma yapan BM Genel Sekreteri, okyanusların korunmasının ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesinin - yiyecek, geçim kaynağı ve iklimin bozulması ve bununla ilişkili felaketlerin azaltılması açısından - önemli olduğunu belirtti.

Guterres, okyanusların yüzde 80'inden fazlasının henüz haritalanmamış ve keşfedilmemiş olduğunu, okyanus bilimi için ayrılan fonların ise çok az miktarda olduğunu kaydetti.

"Deniz ortamının eski haline getirilmesi için bilgiye ihtiyacımız var; yani okyanus bilimi devrimine. Bugün, BM Sürdürülebilir Kalkınma İçin Okyanus Bilimi On Yılı programını başlatıyoruz" diyen BM Genel Sekreteri,

"Okyanusların insanlığı besleme ve iklimi düzenleme yeteneğinin geri kazandırılması zorlu bir mücadele. Bu, biyolojik çeşitlilik kaybını sonlandırma, Paris Anlaşması'nı uygulama ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri sözünü tutma yolundaki çabalarımızın sonucunu etkileyecek" diye ekledi.

İnsanların hiç kimseyi dışlamadan, herkes için müreffeh ve adil bir dünya bırakmaları için doğayla barışmalarının zorunlu olduğunu vurgulayan Guterres, "Kovid-19 pandemisi, toplumlarımızın kırılgan ve savunmasız olduklarını ortaya koydu. Daha güçlü bir şekilde toparlanabilmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmek için bağımlı olduğumuz çevreyi bozmayı bırakmalıyız" ifadelerini kullandı.