BM Genel Sekreteri: Lübnan, artan saldırılar nedeniyle yeni bir Gazze'ye dönüşebilir BM Genel Sekreteri: Lübnan, artan saldırılar nedeniyle yeni bir Gazze'ye dönüşebilir

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 10 Mart (Xinhua) -- "Salgının bittiğini düşünmek büyük bir hata olur. Aşıların dağıtımı skandal bir şekilde eşitsiz olmaya devam ediyor" diyen BM Genel Sekreteri, üreticilerin ayda 1,5 milyar doz imal ettiğini, ancak yaklaşık 3 milyar insanın hala ilk dozlarını beklediğini sözlerine ekledi.

BM Genel Sekreteri, "Bu başarısızlık, zengin ülkelerdeki insanların sağlığına fakir ülkelerdekilere kıyasla öncelik veren politika ve bütçe kararlarının doğrudan sonucudur" dedi.

Guterres, "Bu dünyamızın ahlaki bir suçudur" ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri, "Bu ayrıca her ülkede daha fazla varyant, daha fazla karantina ve daha fazla üzüntü ve fedakarlık için bir reçetedir. Dünyamız Kovid-19'u çifte standartla atlatamaz. Diğer sayısız küresel krize rağmen, bu yılın ortasına kadar tüm ülkelerdeki insanların yüzde 70'ini aşılama hedefmize ulaşmalıyız" diye açıkladı.

Guterres, hükümetlerin ve ilaç şirketlerinin lisansları ve fkri mülkiyeti paylaşarak ve gerekli teknolojik ve fnansal desteği sağlayarak testler, aşılar ve tedavi üretebilen ülke sayısını çoğaltmak için birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Botsvana'nın başkenti Gaboron'da takviye doz Kovid-19 aşısını olan bir erkek, 17 Ocak 2022. (Fotoğraf: Tshekiso Tebalo/Xinhua)

Guterres, "Aynı zamanda, dezenformasyona karşı koyma ve aşıların kollara ulaşması çabalarını kapsayan, güçlü ulusal aşı dağıtım sistemlerinin hazır

olmasına ihtiyacımız var. Bilim ve dayanışmanın yenilmez bir kombinasyon olduğu kanıtlandı" dedi.

BM Genel Sekreteri, "Kendimizi tüm insanlar ve tüm ülkeler için bu salgını sona erdirmeye ve insanlık tarihindeki bu üzücü bölümü herkes için son olarak kapatmaya adamalıyız" şeklinde konuştu.

Guterres, iki yıl önce dünyanın dört bir yanındaki insanların hayatlarının bir virüs tarafından alt üst edildiğini ve Kovid-19'un dünyanın her köşesine hızla ve acımasızca yayılarak, ekonomileri kapattığını, ulaşım ağlarını ve tedarik zincirlerini durdurduğunu, okulları kapattığını, insanları sevdiklerinden ayırdığını ve milyonlarca insanı yoksulluğa sürüklediğini hatırlattı. Pandeminin en trajik bedelinin milyonlarca insanın sağlığı ve yaşamıyla ödendiğini ve dünya çapında 446 milyondan fazla vaka, 6 milyondan fazla teyit edilmiş ölüm ve sayısız insanın zihinsel sağlığında bozulma gerçekleştiğini belirten Guterres, "Eşi görülmemiş halk sağlığı önlemleri ve aşıların olağanüstü hızlı geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sayesinde dünyanın birçok yeri pandemiyi kontrol altına alıyor" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI